Menu
Hooggevoeligheid

Wat is de kracht van jouw hooggevoeligheid?

Wat is de kracht van jouw hooggevoeligheid?

Als je hsp (hooggevoelig ofwel hoogsensitief persoon) bent, ervaar je prikkels en signalen heel intens. Ook het verwerken ervan vergt meer dan gemiddelde energie, zeker als je niet goed weet hoe je er mee om moet gaan. Hooggevoeligheid wordt vaak als last ervaren door mensen die het hebben en er geen gebruik van maken op een manier waarop het een mooie eigenschap kan worden. Ontzettend vervelend, want dit kan leiden tot allerlei klachten en kwalen. Met dit artikel wil ik je laten zien wat je kunt doen om dit te voorkomen, zodat je je hooggevoeligheid als een krachtige, in plaats van lastige, eigenschap kunt inzetten.

Wat is hooggevoeligheid?

Hooggevoelig zijn betekent dus dat je extra gevoelig bent voor prikkels, stemmingen, emoties en energieën. Je voelt bijvoorbeeld feilloos aan dat iemand in je omgeving verdrietig of boos is, zonder dat er over gesproken is. Of je ervaart de sfeer in een bepaalde ruimte als drukkend of jolig, zodra je er binnen stapt. Signalen komen direct en vaak onbelemmerd bij je binnen, met als gevolg dat je overprikkeld en misschien wel overbelast raakt. Dat dat invloed heeft op je gezondheid, weet je vast wel. Overbelasting ontstaat als teveel onverwerkte prikkels in je systeem blijven zitten, waardoor je geen ontspanning meer vindt. Gevolgen daarvan kunnen zich op verschillende manieren openbaren: fysiek door pijn, gespannen spieren, mentaal door een vol hoofd, symptomen van depressie, emotioneel door verdriet, angst of boosheid en energetisch door chronische vermoeidheid en voortdurende onrust.

Intuïtie: sterk ontwikkelde zintuigen

Dat iedereen weleens last heeft van drukte, teveel prikkels en een vol hoofd, betekent nog niet dat ook iedereen hooggevoelig is en allerlei kwalen en problemen heeft. Het belangrijkste verschil tussen hsp en niet-hsp zit hem in de ontwikkeling van de intuïtieve vermogens. Een hsp heeft één of meerdere ‘voelsprieten’ die veel sterker ontwikkeld zijn dan bij een niet hsp. Met deze voelsprieten heeft een hsp unieke eigenschappen. Samenvattend kun je zeggen dat hooggevoelige mensen:

 • Bovengemiddeld gevoelig zijn voor subtiele prikkels, emoties, energieën en signalen
 • Deze prikkels etc. op intense wijze ervaren
 • Veel oog hebben voor detail
 • Een groot verantwoordelijkheidsgevoel en sterk ontwikkeld empathisch vermogen hebben
 • Niet goed om kunnen gaan met onrecht en oordelen
 • Hun eigen grenzen soms niet aan kunnen geven
 • Gevoelig zijn voor burn-out, verslavingen en stemmingswisselingen
 • Vaker dan ‘anderen’ behoefte hebben aan rust en alleen-zijn

Ben je hsp? Wees je bewust!

Bovenstaande zijn eigenschappen heeft de ene hsp in meerdere of mindere mate dan de andere hsp. Ga eens na wat er uit dit lijstje allemaal op jou van toepassing is. Is je score 60% of meer, dan kun je er van uit gaan dat je hooggevoelig bent. En dan is het tijd om extra aandacht aan jezelf te besteden, om te ontdekken wat die eigenschappen nu eigenlijk voor jou kunnen betekenen. En vooral: hoe je ze kunt gebruiken om er sterk en krachtig mee te leven. Bewustwording is dan ook een belangrijke stap in deze ontwikkeling.

Luister naar je intuïtie om valkuilen te vermijden

Hooggevoelig zijn heeft jouw aandacht nodig. Als je dat niet doet, heb je kans dat je alleen de valkuilen ontdekt en niet de voordelen en krachtige eigenschappen. In een valkuil stappen levert alleen een voordeel op als je je er bewust van bent: daardoor kun je je er tegen wapenen en zul je er een volgende keer sneller langs stappen. Een grote valkuil voor een hsp is het overprikkeld raken. Vermoeidheid, stress, burn-out en andere problemen liggen dan op de loer. Je systeem is dan op een niveau beland waar je je niet prettig bij voelt. En dan is RUST het sleutelwoord. Tijd om een stap terug te doen en je te verbinden met jezelf. Juist als hsp kun je heel goed luisteren naar je gevoel, je intuïtie. Zegt je gevoel je dat je tijd voor jezelf mag nemen, luister daar dan ook naar. Het vertelt je dat dit nodig is voor jou om te herstellen van alle prikkels die in je systeem zitten. Als je luistert naar je gevoel, zorg je goed voor jezelf. Het toont aan dat je genoeg van jezelf houdt!

Wat je kunt doen om goed voor jezelf te zorgen

Jezelf accepteren om wie je bent is een waardevol cadeau aan jezelf. Het betekent dat je kunt vergeven, loslaten, omarmen en liefhebben. En daardoor kun je ook goed voor jezelf zorgen. Die zorg is essentieel voor een hsp, juist omdat je zo gevoelig bent. Naast gezond eten, beweging en voldoende slaap, zijn de volgende oefeningen in het bijzonder voor de gezondheid van een hsp belangrijk. Focus je op jezelf en maak verbinding met je intuïtie. Laat je gevoel je vertellen wat je nodig hebt.

 • Aarden: door te aarden sta je letterlijk steviger in je schoenen. Je maakt contact met de aarde en verbindt deze met jezelf. Dit kun je eenvoudig doen door je ogen te sluiten en je voor te stellen dat er wortels uit je voeten groeien, de grond in. Na enige tijd zul je wellicht tintelingen in je voeten voelen en ervaren dat je stevig verbonden bent.
 • Afsluiten van je energieveld: door je af te sluiten voor je omgeving, voorkom je dat negatieve energie bij je binnen kan komen en invloed op jou kan uitoefenen. Sluit je ogen en visualiseer dat je een gouden rand om jezelf heen trekt. Je sluit jezelf als het ware op in een ovale cirkel, waarin alleen jouw energie aanwezig is. De gouden rand houdt alles buiten waar jij geen behoefte aan hebt.
 • Loslaten: loslaten van ballast is enorm belangrijk als hsp. Denk daarbij aan prikkels, emoties en gedachten die jou niet helpen. Visualiseer dat je een ballon aan een touwtje in je handen hebt. Bedenk nu wat je in die ballon wilt stoppen: bijvoorbeeld je faalangst voor dat komende gesprek, de spanning in je hoofd, je negatieve gedachten over jezelf of je onzekerheid. Vul de ballon met datgene waarvan je gevoel zegt dat je het mag laten gaan. Als je ballon gevuld is, laat je het touwtje los. En je laat de ballon vliegen, met de inhoud, weg van jou.

Deze oefeningen helpen je om de ontspanning en de rust te vinden, die jij als hsp zo enorm hard nodig hebt om alles te verwerken wat je aan prikkels binnen krijgt. Je kunt ze op elk moment van de dag doen, wanneer jouw gevoel zegt dat het nodig is.

Je hooggevoeligheid is jouw kracht

Als je de eigenschappen kent die bij jouw hooggevoeligheid horen, dan kun je ze benutten als een krachtig instrument voor je eigen geluk en gezondheid en daarmee ook voor je omgeving. De wijze waarop jij feilloos dingen aanvoelt, kan voor mensen om je heen een enorme steun zijn. Iedereen vindt het ten slotte fijn om begrepen te worden en het gevoel te hebben dat er iemand voor ze is. En ook wanneer je luistert naar je gevoel, bijvoorbeeld dat je iets niet moet doen omdat het niet goed voor je is, zul je merken dat je hooggevoeligheid hiermee in jouw voordeel werkt. Onderzoek jezelf, en ontdek waar jouw kracht ligt als hsp. Door jezelf er mee te helpen, kun je dit ook voor anderen doen. En dat is het krachtigste en meest waardevolle cadeau dat je kunt geven én ontvangen.

Marjolein Berendsen Over de auteur

Marjolein Berendsen is oprichter en eigenaar van ZoMa Opleidingen. Met de opleidingen en cursussen die daar worden aangeboden, wil zij haar missie en visie uitdragen: verspreiden van licht en liefde naar de hele wereld, door te leven vanuit je kern. Holisme, spiritualiteit, hooggevoeligheid en verbinding zijn voor haar belangrijke items. Daarnaast schrijft Marjolein regelmatig artikelen en blogs voor verschillende magazines en websites en wordt eind 2020 haar eerste boek gepubliceerd.

Website: https://www.zoma-opleidingen.nl/

Liefs Marjolein Berendsen

Nog geen reacties

  Laat een reactie achter