Menu
Wat houd je tegen

Wat houdt jou tegen om jezelf naar het volgende niveau te brengen? En dan bedoel ik niet op carrière of financieel gebied, maar in jouw persoonlijke ontwikkeling. Ben jij het waard om te groeien als mens? Om te mogen voelen waar je ontwikkelpunten zitten? Te erkennen, accepteren en ermee aan de slag te gaan? De stap om aan jezelf te ‘werken’ vergt moed en inzet en vaak werpen we daarom verschillende drempels op.

De waarde van geld herzien

Een veel genoemde reden die ik regelmatig hoor is ‘Ik heb het er niet voor over om geld uit te geven aan een coach of aan een alternatieve geneeswijze die niet vergoed wordt door mijn verzekering’ of ‘Ik zou wel graag die cursus willen volgen, maar mijn werkgever wil het niet betalen’ of ‘Die opleiding lijkt me ontzettend leuk, maar ik kan er geen geld mee verdienen’. Als je dit soort argumenten bij jezelf bemerkt, voel dan even waar deze weerstand vandaan komt. Wat maakt nou dat geld uitgeven aan bijvoorbeeld kleding, spulletjes voor je huis, voor je auto en andere materiele zaken makkelijker is dan geld uitgeven aan jezelf – jouw innerlijke zelf. De investering in jezelf is een investering voor de rest van je leven terwijl een investering in die nieuwe broek of telefoon van tijdelijke aard is. Hoe je tegen de waarde van geld aankijkt komt meestal vanuit conditionering, je omgeving en jouw persoonlijke situatie. Merk jij dat dit voor jou een drempel is en wil je de waarde van geld herzien? Stel jezelf dan eens de vragen ‘Ben ik het waard om geld en tijd in mezelf te steken? Ben ik het waard om in mezelf te investeren in plaats van in iets waarvan ik denk dat de buitenwereld dat wil?’ Wie weet ontstaat er dan een opening voor nieuwe kansen en andere inzichten.

Ik kan het alleen

Natuurlijk kan jij het alleen. Jij hebt geen hulp nodig, of stiekem toch wel? Het kan af en toe heel fijn zijn om samen met iemand naar jouw pijn of ontwikkelstukken te kijken. Samen zie je meer dan alleen en hulp inschakelen betekent niet dat je faalt. Het is juist dapper. Je bent ten slotte ook niet de enige met ontwikkelpunten, we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Ieder op zijn eigen manier, ook al is het bij de een minder zichtbaar dan bij de ander. Zelfs een goeroe waar mensen naar opkijken, een coach, een leraar of diegene die altijd straalt op social media. Iedereen heeft ontwikkelpunten en momenten waarop het even niet zo lekker gaat. Als jij jezelf wel eens met een ander vergelijkt realiseer je dan dat je alleen het stukje ziet dat mensen met de buitenwereld willen delen. Het is net zoals de metafoor van de boom. Je ziet de takken, de bladeren, de bloemen, maar je ziet niet wat er onder de aarde zit. Het deel dat nog niet door het licht geraakt kan worden.

Het juiste moment

Wanneer is dan het juiste moment aangebroken en ben ik niet te laat? We hebben allemaal momenten waarop we pijnen of klachten nog niet goed kunnen begrijpen. Of dat we met een klacht, wens of droom blijven lopen zonder er iets mee te doen, dat is helemaal niet erg. Elke dag is een nieuw moment om te besluiten om te mogen groeien. Om je hele zelf te accepteren met de mooie en minder mooie kanten. Klachten, lichamelijk of emotioneel, onderdrukte pijnen die je ervaart kun je daarom ook zien als signalen, als kansen. Een aanwijzing om ergens aan te mogen werken of om van richting te veranderen in je werk of privéleven. En het is oké als je die kansen soms wel en soms niet aangrijpt, want voor alles is er een juiste tijd. Jij mag jouw ontwikkeling op jouw manier en in jouw tempo doen. Weet in ieder geval een ding zeker, jij bent het waard om te groeien en om nog meer in jouw eigen prachtige kracht te staan op welk moment dan ook.

Volg je intuïtie

Heb je het gevoel dat jij wel de volgende stap in jouw ontwikkeling wil nemen, maar je weet niet zo goed wat jou verder gaat helpen en wat jij eigenlijk wil? Kijk dan eens rond naar welke vormen er beschikbaar zijn en voel wat bij jou past, volg je intuïtie hierin. Er zijn veel mooie diensten en cursussen beschikbaar die je verder kunnen helpen. Ieder mens is uniek. Wat bij de een werkt, hoeft niet te werken bij de ander. Dus probeer eventueel verschillende vormen uit en ontdek wat bij jou resoneert richting jouw missie, jouw doel. Soms moet je daarvoor best even uit je comfortzone stappen. Een wandeling in stilte in de natuur kan ook inzichten geven in wat jij nodig hebt. Kijk in zachtheid en zonder oordeel naar jezelf en jouw behoeften. Hetgeen waar jij interesse in hebt is niet willekeurig of toevallig, het is gekoppeld aan jouw levensdoel, daar mag je op vertrouwen.

Esther Esfahani Over de auteur

Esther Esfahani: Holistisch Therapeut en coach bij Praktijk voor Inzicht en Balans. Ik ben zelf iemand die graag op ontdekkingsreis gaat in mijn eigen ontwikkelproces en ervaar daarin ook echt wel drempels, excuses en weerstand. Ik heb in de afgelopen jaren met verschillende coaches samengewerkt en ben met plantmedicijnen gaan werken, verder neem ik regelmatig massages om niet alleen mijn geest te verzorgen maar ook mijn lichaam. Soms heb je namelijk iets op mentaal niveau wel verwerkt, maar blijft het nog ergens in je lichaam vastzitten. Een massage is voor mij dan ook bijna een eerste levensbehoefte. Na elk groeiproces, met alle weerstand en pijn die daarmee verbonden kunnen zijn, voel ik dankbaarheid, zachtheid, kracht en zelfvertrouwen. Ik gun dat iedereen.

Website: http://www.inzichtenbalans.nl/

Liefs Esther Esfahani

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter