Sinds het begin van dit jaar is er heel veel veranderd voor ons allemaal. We stonden we ineens letterlijk stil. Zelf woon ik in Drenthe, aan de rand van een dorp. Ik heb nog nooit zoveel mensen zien wandelen langs mijn huis als dit jaar. Omdat ik zelf op dat moment een opleiding tot wandelcoach aan het volgen was, vond ik dat een heel mooi en interessante ontwikkeling. Of iemand nu alleen liep of met een ander, stil of in gesprek, je ziet iets veranderen in het lijf van de wandelaar en in zijn of haar nonverbale uitstraling.
Wat gebeurt er nu eigenlijk in je lijf als je wandelt? Je lichaam komt in een actieve modus, waardoor je spieren soepeler worden en je spiermassa toeneemt. Je ademt sneller omdat je meer zuurstof nodig hebt om energie aan te maken uit de glucose in je lichaam. Je hart gaat sneller kloppen om je doorbloeding te versnellen, waardoor je bloeddruk kan verlagen en je hart en bloedvaten een betere conditie krijgen. Je botten worden belast bij iedere stap, waardoor je nieuwe botmassa opbouwt, en de kans op botontkalking verkleint. En je darmen worden gestimuleerd. Overall neemt je conditie ook significant toe als je regelmatig een goede wandeling maakt.
Naast al deze interessante fysieke gebeurtenissen, stap je door het wandelen ook letterlijk “in het leven”. Door het wandelen ontspant niet alleen je lijf maar ook je hoofd, zowel mentaal als emotioneel. Je stresshormonen in je lijf dalen en je hoofd mag leeg worden. En vaak kun je tijdens het wandelen zomaar een mooie oplossing voor iets vinden, of een inzicht krijgen in een situatie, waar je al tijden mee vast aan het lopen was. De natuur is een plek waar je makkelijk contact kunt maken met je spiritualiteit en je zingeving (het zin geven aan je leven en leefwereld). Tijdens het wandelen kun je hele mooie gesprekken voeren met een ander, het praten naast elkaar is gewoon heel anders dan tegenover elkaar. Je kunt letterlijk vrijer uit spreken en voelt je vaak ook veel meer gesteund doordat iemand naast je staat. Ik las laatst dat al na 12 minuten wandelen er een verbetering waar te nemen is in je humeur, focus, veerkracht en zelfvertrouwen. Hoe bijzonder is dat, en hoe makkelijk is dat eigenlijk elke dag weer te bereiken.
Een mooie vorm van wandelen waarbij je nog meer naar jezelf terugkeert is het mindful wandelen. Dat kun je doen onder begeleiding van een wandel- of natuurcoach, in een wandelgroep maar dat kun je ook zelf doen.
Het belangrijkste element voor mij bij wandel- en natuurcoachen is ervaringsgerichtheid. Niet (alleen) bedenken maar vooral voelen en ervaren. Doen! Het ervaringsgerichte element zit ook heel sterk in het mindful wandelen. Door bewust aandacht te hebben voor wat er in en om je heen gebeurt tijdens het wandelen, keer je terug naar de kern en in het hier-en-nu. Als we eerlijk zijn gaan negatieve gedachten vaak over wat is gebeurt of nog gaat gebeuren. Maar zoals Eckhart Tolle zegt: “wat is NU het probleem?”.
Terug naar het NU tijdens het wandelen. Dat kun je op verschillende manieren doen. Hieronder een paar voorbeelden:
- Een stap terug nemen
Echt contact maken met de natuur in en buiten onszelf kun je doen door letterlijk te vertragen:
* Sta op een rustige plek stil en richt je op je adem. Voel wat er gebeurt in je lijf, volg je ademhaling een paar minuten. Je hoeft alleen maar te observeren, er hoeft niets te worden veranderd (NB: ook voor de oefeningen hieronder geldt dat je altijd eerst even stil staat en observeert);
* Ga vervolgens heel rustig lopen. Je begint met het “voelen” van je voeten tijdens de wandeling. Je rolt rustig je voetzool af, voelt of de ondergrond hard of zacht is, hoe je voet voelt, etc. Zo ga je rustig je hele lijf bij langs, gewoon door te voelen en observeren. Hoe voelt het aan? Is er spanning in je lijf of je spieren? Is het warm of koud? Er is niets goed of fout. En als gedachten voorbij komen, waarover dan ook, dan mogen deze komen en gaan zonder dat je er iets mee moet doen. Dit mag je zo’n 10-15 minuten doen, tot het topje van je kruin aan toe;
* Wandel vervolgens rustig door, met je aandacht naar buiten, en met een rustige ademhaling. Gebruik hiervoor iedere 2-3 minuten een ander zintuig. Wat zie je? Wat ruik je? Wat hoor je? Wat voel je? Ook nu mogen gedachten komen en gaan. Wandel zo ver door als voor jou prettig en/of nodig is. Binnen een half uurtje kom je ontspannen en voldaan in het NU. - Stap na stap
* Als je het prettig vind mag je ook de tijd nemen om even je lijf te scannen van beneden naar boven, hoe voelt je lijf aan?
* Vervolgens ga je stap voor stap lopen, heel bewust:
1. Hef je voet op
2. Beweeg je voet door de lucht naar boven
3. Beweeg je voet door de lucht naar voren
4. Zet je voet op de grond
Verplaats je gewicht naar je andere voet en begin opnieuw met deze vier stappen. Als je wilt kun je bewegen in het ritme van een prettige ademhaling, in ademen bij het opheffen en uit ademen bij het neerzetten. - Perspectief veranderen
* Kies na de body- en ademhalingsscan nu vanuit welk perspectief je de natuur om je heen wilt bekijken tijdens het wandelen. Wil je juist ver vooruit kijken of alleen heel dichtbij? Naar boven of beneden? Als een olifant of een muis? En maak van je hand een koker en kijk hier doorheen. Je zult zien dat je de natuur om je heen dan ook heel anders bekijkt. - Wat voel ik
* Als je voor een volledige ervaring van de natuur wilt gaan, kun je wandelen op je blote voeten. Contact met de aarde, warm, koud, prikkelend, zacht, wat voel je? En voel je de kracht van de aarde? Een blote-voeten-pad is ook een heel leuk alternatief voor al je zintuigen. Zorg er wel voor als je nog niet geoefend hierin bent om een handdoek en warme sokken mee te nemen, in het begin een eenvoudige ondergrond én niet te ver wandelen. Het gaat niet om kwantiteit maar kwaliteit.
Zo zijn er nog heel veel andere mogelijkheden om buiten te wandelen, te vertragen, bewust te worden of zaken op te pakken in je leven. Als je nieuwsgierig bent naar meer, zoek dan eens in jouw omgeving naar een wandelgroepje, een wandelcoach of een wandeltraining.
Nog geen reacties