Menu
Holisme

Waarom holistisch leven geluk en gezondheid oplevert

Waarom holistisch leven geluk en gezondheid oplevert

Als je leeft op een holistische wijze, dan betekent dat dat je alles vanuit een overkoepelend  perspectief bekijkt. Holisme is verbinding in het grote geheel en in de kleinste details. Alles is met elkaar verbonden en alles is onderdeel van het geheel. Als er in die verbinding geen blokkades of belemmeringen zijn, dan is het systeem gezond. En als je bedenkt dat jijzelf ook zo’n systeem bent, dan begrijp je wel dat ook je jezelf ook op die manier kunt benaderen en holisme in je manier van leven kunt integreren. Waarom? Omdat het enorm veel bijdraagt aan je gezondheid!

Holisme: vijf niveaus van bewustzijn

In een holistische benadering van ons menselijke systeem gaan we uit van vijf niveaus.

 • Fysiek niveau: je lichaam
 • Mentaal niveau: je geest, gedachten, oordelen en overtuigingen
 • Emotioneel niveau: je gevoelens
 • Energetisch niveau: je energie
 • Spiritueel niveau: je ziel, je bewustzijn

Deze niveaus hebben allemaal invloed op elkaar: we weten inmiddels dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Zo kun je je rot voelen als je een zak chips hebt leeggegeten, terwijl je eigenlijk weet dat het niet goed voor je is. Als je een uurtje hebt hardgelopen, voel je dat niet alleen in je lichaam, maar kun je ook een voldaan of zelfs trots gevoel hebben. Een drukke dag op je werkt zorgt voor een hoofd vol gedachten of vermoeidheid, wat weer spanning in je lijf kan opleveren. Alles wat je doet, denkt, eet, zegt en voelt heeft dus invloed op je gehele systeem. Als je in staat bent om die verbinding tussen de verschillende niveaus in balans te brengen, dan kun je stellen dat je holistisch leeft.

Maar hoe doe je dat dan? Ik leg het je graag uit.

Waar begin je?

Bewustzijn is het sleutelwoord. Holistisch leven kan alleen als je bij jezelf op onderzoek uit gaat. Als je kunt ontdekken wat er allemaal bij jou gebeurt, kun je vaak zelf de oorzaak van problemen vinden. Word je allereerst dus bewust van je doet op elk niveau afzonderlijk, om vervolgens de verbinding te leggen. Heb je vaak hoofdpijn en weet je niet waar dat nu echt vandaan komt? Probeer dan eens te onderzoeken wat je eetgewoonten zijn, wanneer en hoe jij je ontspanning zoekt, hoe je omgaat met prikkels en de verwerking ervan, of je veel in je hoofd zit en hoe jij jezelf ziet. Zelfkennis en bewustzijn is een waardevol iets, omdat je daarmee allerlei belemmeringen bij jezelf kunt opruimen. En als die belemmeringen weg zijn, is je holistische systeem in balans.

Jezelf leren kennen op elk niveau

Als je holistisch wilt leven, neem dan eens per niveau door hoe jij nu leeft. Onderzoek jezelf eens door de volgende vragen te beantwoorden:

 • Fysiek:  wat is jouw eetpatroon? Eet je gezond en drink je voldoende? Hoeveel beweeg je per dag?
 • Mentaal: heb je veel gedachten, zit je veel in je hoofd? Hoeveel van de gedachten zijn negatief? Wat denk je als je jezelf in de spiegel ziet?
 • Emotioneel: uit jij je gevoelens? Hoe doe je dat? Wat voel je als je naar jezelf kijkt? Houd je van knuffelen, omhelzen?
 • Energetisch: hoe kom jij aan je rust en ontspanning? Wanneer is je energieniveau hoog en wanneer is deze laag?
 • Spiritueel niveau: wat is jouw missie in dit leven? Wat geeft jouw leven zin?

Verbinding leggen

Bovenstaande zelfonderzoeksvragen zijn voor veel mensen niet eenvoudig te beantwoorden. Een open en kritische houding kunnen je zeker helpen. Durf jezelf onder ogen te komen en wees eerlijk. Het kan niet goed of fout zijn, omdat het gaat om bewustwording en jezelf leren kennen. Na het beantwoorden van de vragen kun je dieper ingaan op elk niveau:

Waarom eet en drink je wat je eet? Wat zit er achter? Waar komen je gedachten vandaan? Hoe beïnvloeden ze je? Wat kun je doen om dat te veranderen? En hoe komt het dat je energieniveau hoog of juist laag is? Wat beïnvloedt dat energieniveau? Hoe kun je jouw missie en doelstellingen vormgeven? Op welke manier draag je dat uit?

Wat kun je doen om gezond en gelukkig te zijn?

Met de antwoorden kun je verbinding gaan leggen tussen de verschillende niveaus. Ik laat het je zien aan de hand van een eenvoudig voorbeeld:

Je hebt vaak last van zere, gespannen schouders. Daardoor voel je je vaak moe, ben je snel geëmotioneerd en heb je weinig energie. Gezond koken zit er ook niet in; je hebt er geen zin in. Je hebt ook negatieve gedachten erover: pff, wéér die pijn in mijn schouders. Waarom houdt het niet op? Voor jou is het een enorme last, die de overhand heeft op je doen en laten.

Als je de oorzaak van die steeds terugkerende pijn kunt ontdekken (werkdruk, te weinig ontspanning en niet oplossen van dit probleem), dan weet je ook wat je kunt doen. Inderdaad: goed voor jezelf zorgen! Op alle niveaus, dus gezond eten, gezonde gedachten en prikkels verwerken door voldoende tijd voor jezelf te nemen, je energieniveau stijgt weer en je motivatie om te leven op de manier waarop jij voldoening vindt, komt weer terug. Je holistische niveaus zijn in balans, en zo voel je je echt een stuk gezonder en gelukkiger.

Zelfliefde

Jezelf accepteren om wie je bent, jezelf omarmen: zelfliefde is essentieel om gelukkig en gezond te zijn. Als je niet voldoende van jezelf houdt, zul je dit (onbewust) ook uitstralen naar buiten. Het heeft invloed op alles. Op wat je denkt, hoe je je gedraagt, hoe je lichaamshouding is, hoeveel energie je hebt en hoe je je voelt. Overtuig jezelf dat je er mag zijn, ondanks je minder goede eigenschappen. Niemand is perfect, en dat hoef je ook niet te zijn. Als je van jezelf houdt, gewoon omdat jij dit bent, dan wordt het leven veel lichter en liefdevoller. Zelfliefde is liefde uitstralen en onmisbaar in een holistisch leven.

Het principe van holistisch leven

Holistisch leven gaat natuurlijk niet zomaar even. Bewustwording is zoals gezegd allereerst van belang, net als zelfliefde. Het is een proces dat altijd doorgaat. En het betekent ook niet dat je non-stop gelukkig en gezond bent. Niemand is 24 uur per dag gelijkgestemd en ook heb je geen invloed op wat er om je heen gebeurt. Het gaat er bij holistisch leven om, dat je vanuit je bewustzijn kunt omgaan met tegenslagen, negatieve gedachten en alle bijbehorende emoties, waardoor je je eigen systeem in balans houdt. Je leeft vanuit verbinding en regisseert je eigen geluk en gezondheid. En dat zit vaak in hele kleine dingen: dat mooie bloemetje tussen het gras, die lieve glimlach van je collega, dat heerlijke veganistische gerecht, dat uurtje sporten in de buitenlucht en die ontspannende yoga-oefeningen. Holistisch leven doe je helemaal zelf. Vanuit liefde voor jezelf!

Marjolein Berendsen Over de auteur

Marjolein Berendsen is oprichter en eigenaar van ZoMa Opleidingen. Met de opleidingen en cursussen die daar worden aangeboden, wil zij haar missie en visie uitdragen: verspreiden van licht en liefde naar de hele wereld, door te leven vanuit je kern. Holisme, spiritualiteit, hooggevoeligheid en verbinding zijn voor haar belangrijke items. Daarnaast schrijft Marjolein regelmatig artikelen en blogs voor verschillende magazines en websites en wordt eind 2020 haar eerste boek gepubliceerd.

Website: https://www.zoma-opleidingen.nl/

Liefs Marjolein Berendsen

Nog geen reacties

  Laat een reactie achter