Menu
Spiegels uit het leven

Elk mens heeft gevoelens en emoties. Er is echter een wezenlijk verschil tussen deze twee begrippen. Emoties behoren meer tot de categorie uitbarstingen en soms zelfs onvermogen. Op zo’n moment gebeurt iets waardoor je op een of meerdere emoties wordt geraakt.
Er bestaan vier basisemoties te weten verdriet, boosheid, angst of blijheid.

Deze emoties kunnen er zelfs voor zorgen dat je jezelf in een split second even volledig kwijt kan raken! Zo heftig kunnen die emoties dus ervaren worden.

Gevoelens daarentegen zijn heel anders

Wanneer je iets voelt betekent dit dat dit voortkomt uit je diepste innerlijke laag. Wanneer je contact maakt met dit level voelt het als een soort van gewaarwording dat veel zachter en stiller is, je rustig aanmoedigt om de dingen aan te gaan van bijvoorbeeld elementen die je spannend vindt of zaken waarover je twijfelt in het leven. Gevoelens kan je ook wel omschrijven als innerlijk weten of intuïtie. Het is als het ware dat gevoel het verstand en de emotie overstijgt.

Je hebt dat vast weleens gehad

Je had een voorgevoel dat er iets zou gebeuren, bijvoorbeeld een bepaalde vriendin die je al jaren niet gesproken hebt, plopt ineens in je gedachten op en prompt daarna neemt ze contact op. Je kan het eigenlijk niet plaatsen, je probeert nog verklaringen te vinden of wetenschappelijk te onderbouwen door signalen te vinden of het verstandelijk te beredeneren als een toevalligheid, maar eigenlijk is er gewoonweg geen verklaring. Of het gevoel dat iemand de waarheid niet spreekt en dit later ook zo blijkt. Dit gevoel is gewoon ineens daar, een gevoel dat waar is en zelfs vaak in ons lijf voelbaar is.

Ook in relaties komen gevoelens en emoties doorlopend naar voren. Wat ik vaak zie in mijn praktijk is dat er in eerste instantie door mensen naar de makkelijke manier wordt gezocht. Dit betekent vaak dat degene eerst naar een ander kijkt en vervolgens verwijten maakt. We hebben in iedere relaties vaak primair de neiging om ons eigen houding, gedrag en communicatie goed te praten.
Dit gevoel word versterkt door onze eigen overtuigingen en verwachtingen van en over die ander en hoe wij de wereld zien en ervaren.

Als je nu eens bedenkt dat iedere relatie als het ware een spiegel van jezelf is, dan ga je wellicht met hele andere bril kijken en dit artikel verder lezen. De relatie met een ander persoon laat jou namelijk een opdracht en les zien die voor jouw ogen tot nu toe nog verborgen is gehouden. Ja, dit betreft dus alle relaties! Dit gaat dus over je partner, je kinderen, je collega en je moeder en je schoonmoeder etc.

Dus die overdreven vrouwelijke collega die alle aandacht op het werk krijgt door iedere keer in de vergadering er doorheen te praten en haar lijf daarbij in de strijd gooit, spiegelt op dat moment jouw onderdrukte deel die twijfelt aan je eigen capaciteiten en je onzekerheid over je lijf of misschien jouw vrouwelijkheid.

Of die vervelende vent bij de kassa die gewoon voordringt, spiegelt jouw deel dat niet voor zichzelf opkomt en zich niet uitspreekt!

Zoals je kunt lezen, het betreft dus hele waardevolle informatie en boodschappen en lessen over jou!

Zo zijn er dus vaak mensen waarbij de irritaties en ergernissen hoog oplopen en de emoties die daaruit voortkomen, je ook dusdanig van je stuk kunnen brengen. Deze mensen spiegelen delen van jou die je nog niet wil of kan zien en ook waarvan jij vindt, dan wel onbewust/bewust dat die delen er niet mogen zijn. Dit wordt vanuit de psychologie ook wel je schaduwzijde genoemd.

Het tegenovergestelde kan dus ook gebeuren, je ziet iemand en ervaart per direct een connectie met diegene. Je ervaart gelijk positieve gevoelens.

Dat kan bijvoorbeeld die vrolijke oplossingsgerichte collega zijn die jou betrekt bij haar plannen op het werk. Of die grappige vriendin die vaak bij je komt klagen, maar wel een hart van goud heeft en altijd voor je klaar staat.

Al deze delen van jezelf zijn wederom delen die je herkent en die er van jouzelf wel mogen zijn. Dit zijn de delen waar jij je licht op laat en mag laten stralen. De verdeling die je maakt is gericht op:
hoe moet ik zijn en hoe moet ik vooral niet zijn. Verdelingen zorgen dus dat er diverse emoties en gevoelens en gedachten door je heen stromen. Wanneer je dus op iemand reageert, dan wordt je bij wijze van spreken in een verborgen eigenschap van jezelf gesleept en voel je een energetische connectie met de eigenschap die de ander bezit. Het inzicht dat gegeven wordt bestaat dus uit twee kanten van jezelf. 

Hoe mooi cadeau is dat! Als je dus werkelijk dit cadeau uitpakt door naar de ander te luisteren of echt naar de ander te kijken, zal je steeds meer delen van jezelf ontdekken!

Vaak komen de grootste spiegels in liefdesrelaties voor. Een veelvoorkomend probleem is dat vrouwen vaak vallen op zoals het wordt ervaren “foute mannen”  Vaak vallen deze vrouwen op dergelijk mannen die ze als egoïstisch ervaren, op zichzelf gericht zijn, dit geheel ten koste van anderen. Deze vrouwen hebben vaak  vanuit bepaalde overtuigingen een overlevingsmechanisme geleerd zich aan te passen aan de mensen om hun heen. Vaak focussen deze vrouwen zich geheel op hun partner en proberen ze alles om die ander gelukkig te maken. Ook zijn deze vrouwen fysiek en emotioneel uitgeput en kunnen ze lastig contact maken met hun intuïtie. De spiegel voor deze vrouwen is dus gericht op het meer leren aangeven van hun eigen grenzen door beter voor zichzelf te gaan zorgen en te leren waar ze zelf echt gelukkig van kunnen worden en toch de verbinding in de relatie kunnen houden, zonder zichzelf te verliezen.

Ook ik heb ooit in een relatie gezeten waar ik mezelf kwijt ben geraakt en waar ik mijn eigen behoeften geheel uit het oog ben verloren. Door heel eerlijk en oprecht de puzzel uit mijn leven stukje voor stukje te onderzoeken en aan te gaan, heb ik geleerd om steeds meer een leven op te bouwen dat goed voelt. Dit heb ik vooral geleerd om naar mijn innerlijke stem, mijn intuïtie te luisteren. Dit gevoel en deze stem was al vanaf mijn geboorte aanwezig, gaf ook diverse signalen door, maar door echt mijn licht op dat gedeelte te laten schijnen, werd de puzzel steeds completer. Die gevoelens en de signalen, waarnaar ik steeds meer luister en het belangrijkste naar handel, ervaar ik als een innerlijke kracht die mij begeleid en stuurt naar een weg die goed voelt voor mij en zorgt dat ik steeds meer floreer.

Voor mij was het dus heel belangrijk om eerst te ontdekken welke patronen, emoties er waren voor ik de stap echt kon maken naar mijn diepere gevoelens. Mijn innerlijk weten communiceert met mij en hoe vaker ik mij verbind met deze intuïtieve stem/gevoel wordt de verbinding in mij steeds sterker. En no way dat ik nog terugval. Natuurlijk zijn er ook emoties of situaties die deze stilte en rust in mij af en toe nog best wel eens kunnen verstoren.

Op zo’n moment is het voor mij heel belangrijk om reflecterende vragen aan mezelf te stellen,
wat wil ik hiermee? wat doe ik hiermee? en wat kan ik hiermee? Daarom weet ik uit ervaring en vanuit de vele mensen uit mijn praktijk dat het echt de moeite waard is om die emoties echt te onderzoeken, je spiegels te ontdekken en vervolgens te transformeren en te helen! Dit kan je doen door bijvoorbeeld Reiki, mediteren, te dansen in de kamer op je favoriete muziek, de natuur in gaan voor een wandeling of gewoon een mooi boek te lezen of echt goed aan je persoonlijke ontwikkeling te werken, kortom voel en ervaar wat bij jou past!

Alleen vanuit intuïtie en je ware gevoelens kan je beslissingen maken die echt bij jou passen!
Ben jij er klaar voor om jouw spiegels te ontdekken?

Bernice Schwalbe Over de auteur

Mijn naam is Bernice Schwalbe en als ervaren gedragscoach / holistisch therapeut motiveer en prikkel ik jou om alles uit jezelf te halen! Je komt bij mij wanneer je vastloopt mentaal, fysiek of emotioneel én hier verandering in wilt. Mijn werkwijze is voor ieder uniek en bijna altijd patroondoorbrekend. Ik kijk echt wat bij mijn cliënten past en wat het meeste effect heeft bij iemand. Kortom wat is de behoefte en wat is er op dat moment nodig! Mijn cliënten beschrijven mij als 'empathisch' "intuïtief' en 'betrokken' en mijn werkwijze als 'doortastend' 'confronterend en eerlijk.

Website: https://www.love4lifecoaching.nl/

Liefs Bernice Schwalbe

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter