Menu
Spiritualiteit

Oordeelvrij zijn: leef een lichter en liefdevol leven

Oordeelvrij zijn: leef een lichter en liefdevol leven

Hoe mooi en liefdevol kan je leven zijn, als je geen oordelen hoeft te hebben? Oordelen doen we allemaal, bewust of onbewust. En dat mag ook gewoon, want je mag overal iets van vinden. Maar wat als je anderen er mee raakt, of je ervaart zelf negatieve gevolgen van oordelen? Ik vertel je in dit artikel hoe ik zelf met de negatieve energie van oordelend gedrag omga en hoe niet-oordelen mij helpt bij een lichter en gelukkiger leven.

Wat zijn oordelen?

Een oordeel is een mening, een goed- of afkeurend idee over iets of iemand. Met onze verstandelijke vermogens zijn we in staat om overal een oordeel aan te hangen. Van een kleur die we al dan niet mooi vinden tot onze politieke voorkeur. We oordelen ook over andere mensen om ons heen, over hun gedrag, hun uiterlijk, hun werk, hun sociale leven… we hebben overal wel een mening over. Door een oordeel toe te laten, geef je je gedachten kans om grip op jou te krijgen. Een oordeel ontstaat dus in je gedachten en je kunt jezelf daar behoorlijk mee in de weg zitten. In je lijf, je hoofd en je gevoel gebeurt er van alles als je oordeelt. Luister eens naar jezelf als je een oordeel denkt of uitspreekt: wat zég je nu eigenlijk echt? Wat voel je daarbij? En waaróm denk of zeg je dit?

Wat gebeurt er eigenlijk als je oordeelt?

Als je oordeelt, maak je je wereld kleiner. Je plaatst mensen of dingen waar je over oordeelt namelijk in een hokje: een positief of negatief vakje. Daarmee beperk je jezelf voor alles wat je kunt en mag ervaren, dat wat buiten dat hokje valt. En zo mis je inzichten, ervaringen en inspiratie… Eigenlijk mag je wel stellen dat oordelen je persoonlijke ontwikkeling in de weg kan staan. Door mensen in een hokje te plaatsen, ontneem je jezelf de mogelijkheid om van ze te leren. Misschien leeft die vrouw die jij als ‘dom’ bestempelt, wel heel milieubewust? Of heeft die jongen die jij te luidruchtig vindt, een groot tekort aan liefde in zijn thuissituatie?

Wat is het effect van oordelen?

Al dat oordelen kan daardoor effect hebben op je welzijn; mentaal doordat je teveel ‘in je hoofd zit’, emotioneel omdat je bijvoorbeeld verdriet of boosheid voelt en fysiek omdat de stress van de eerstgenoemde niveaus je spanning in je schouders of bijvoorbeeld hoofdpijn opleveren. Niet fijn en zeker niet gewenst voor je geluk en gezondheid. En weet je? Het is helemaal niet nodig om te oordelen! Negatief oordelen over anderen is namelijk niets meer dan jezelf het gevoel te geven dat jij het beter doet of beter bent. Andersom kunnen ze een ander dus het gevoel geven dat ze minder zijn. En dat is echt nergens voor nodig: het is goed zoals je bent, je mag er zijn en jouw manier is er slechts één. Een open houding, waarin je de verwachtingen van en naar anderen kunt loslaten, biedt je uiteindelijk veel meer ontspanning en liefde. Van alle kanten!

Ook op mij hebben ze invloed

Oordelen hebben ook op mij hun invloed. Ik word soms verdrietig als ik hoor dat mensen lijken te vinden dat het me allemaal maar aan komt waaien, of als ze zeggen dat het maar raar is dat ik met mijn missie om licht en liefde te verspreiden geld verdien. Ik heb dan soms de neiging om verantwoording af te gaan leggen, uit te leggen wat ik allemaal doe en hoe mijn leven verlopen is. Maar dan keer ik weer even terug in mezelf, ik maak verbinding met mijn innerlijke ruimte en dan voel ik weer dat ik vertrouwen en liefde voor mezelf mag hebben. Dat ik mag en kan zijn wie ik ben. En als ik die onzekerheid, dat verdriet en de impact van oordelen weer los laat, dan voelt alles weer heel licht en vrij aan. Daarmee laat ik mijn eigen oordelen los, en dat gun ik anderen ook. Hieronder geef ik je wat tips om dit ook te kunnen integreren in jouw leven.

Tips om oordeelvrij te worden

Als je je oordelen los wilt laten, dan heb je eigenlijk de eerste stap al gezet. De intentie is er! Echter zul je weinig resultaat boeken als je niet eerst heel goed naar jezelf kijkt. Bewustwording dus. Dit is de basis voor een lichter en gelukkiger leven. Geef daarom eerst eens antwoord op de volgende vragen. Zorg dat je verbinding maakt met je hart, om van daaruit antwoord te kunnen geven. Probeer niet te luisteren naar de stemmetjes in je hoofd, maar puur vanuit je gevoel te antwoorden:

 • Wat maakt dat jij oordeelt?
 • Waarom doe je dat?
 • Wat levert het je op?
 • Waar belemmert het oordelen je in?
 • Wat zegt het oordeel over jou?

Door hier antwoord op te geven, word je je bewust van je denk- en gedragspatronen. Vervolgens kun je de volgende tips proberen uit te voeren:

 • Laat je verwachtingen over anderen los. Wanneer je niets van de ander verwacht, hoef je ook niet te oordelen. Hoe jij leeft of denkt, hoeft geen maatstaf te zijn voor hoe anderen dat doen.
 • Luister! Goed luisteren naar anderen biedt je de mogelijkheid om heel veel te leren, over anderen maar ook over jezelf.
 • Geniet en wees respectvol. De kleinste dingen, waar je normaal misschien geen acht op slaat, kunnen ontzettend veel waarde toevoegen aan een positieve instelling.
 • Benader anderen vanuit een open houding. Hiermee laat je zien dat je respectvol bent en goed kunt luisteren.
 • Vervang positieve oordelen door dankbaarheid. Een positief oordeel levert natuurlijk minder negatieve energie op. Maar ook dit is een oordeel, in een hokje. Vervang het dus door dankbaarheid, bijvoorbeeld door te zeggen/denken ‘dank je wel voor je humor’ in plaats van ‘wat is hij/zij grappig’.

Lichter leven zonder oordelen: dit geef ik je mee

Als je geboren wordt, heb je nog helemaal geen oordelen. Dan ben je nog helemaal heel en compleet, in essentie. Eigenlijk zou je bij twijfel, onzekerheid of emoties als boosheid en angst even terug moeten keren naar dat moment. Als je verbinding weet te maken met die essentie, dan ben je vrij van belemmeringen, waar oordelen ook onder vallen. Je essentie is de plek waar je helemaal jezelf bent, zonder verwachtingen, patronen en overtuigingen. Net als een pasgeboren baby!

Mijn boodschap voor jou: je kunt andere mensen niet veranderen, maar je kunt ze wél inspireren. En je kunt van ze leren. Als je vanuit een open houding in verbinding met jezelf bent, dan hoef je geen oordelen te hebben om gelukkig te zijn. En dat is wat je mag uitdragen: je mag er zijn, dus je hoeft niet te oordelen. Geniet, wees dankbaar in plaats van te oordelen. Zo maak je je leven écht lichter en liefdevoller!

Marjolein Berendsen Over de auteur

Marjolein Berendsen is oprichter en eigenaar van ZoMa Opleidingen. Met de opleidingen en cursussen die daar worden aangeboden, wil zij haar missie en visie uitdragen: verspreiden van licht en liefde naar de hele wereld, door te leven vanuit je kern. Holisme, spiritualiteit, hooggevoeligheid en verbinding zijn voor haar belangrijke items. Daarnaast schrijft Marjolein regelmatig artikelen en blogs voor verschillende magazines en websites en wordt eind 2020 haar eerste boek gepubliceerd.

Website: https://www.zoma-opleidingen.nl/

Liefs Marjolein Berendsen

Nog geen reacties

  Laat een reactie achter