Menu
Ontdek je passie

Een aantal jaar geleden kon ik niet zoveel met het woord ‘passie’, omdat het een begrip was wat ik niet kon duiden. Ik had weliswaar bewondering voor mensen die vol overgave hun passie konden leven, maar zelf had ik nergens een passie voor. Dacht ik. Ik dacht dat het slechts voor een enkeling was weggelegd om hun passie centraal in zijn of haar leven te stellen. Dit blijkt een misvatting te zijn. Wat ik heb ontdekt over passie, wil ik graag in deze blog delen.

Wat is passie?

Passie zou je ook wel kunnen omschrijven als innerlijk krachtbron. Indien mensen zichzelf en hun innerlijk krachtbron kennen, krijgen ze inzichten en inspiratie om hun eigen unieke weg in de wereld te vinden.

Zoals gezegd, ik had bewondering voor mensen die vol overgave hun passie konden leven. Dat ik deze bewondering voelde bleek na onderzoek mijn eigen verlangen te zijn om mijn passie te ontdekken. Naarmate ik verder ging in mijn zoektocht, ben ik er van overtuigd geraakt dat niet alleen ik, maar ieder van ons er in het leven achter moet zien te komen welke unieke innerlijke krachtbron/passie er in ons huist.

Waarom kennen we onze passie niet?

Onze passies en dromen worden vaak bedolven onder de sleur van alledag. We blijven vastzitten in werkzaamheden en relaties die ons niet ten diepste raken en misschien niet eens bij ons passen. Angst regeert de meeste levens. Angst om ontslagen te worden, om ziek te worden, angst om je maatschappelijke status te verliezen. Het leven is gewoon, maar niet inspirerend. De vraag is, waarom het mensen niet lukt om hun idealen en passie achterna te gaan? Wat houdt mensen tegen om te doen wat dicht bij hun hart ligt? Waarom lopen zoveel mensen vast in banen die onvoldoende inspireren of klampen ze zich jarenlang vast aan een liefdeloze relatie?

Ik vind dit fascinerend, maar daarnaast ook herkenbaar. Ik had zelf namelijk ook de neiging om te blijven hangen in situaties die comfortabel en veilig waren, maar geen voldoening gaven. Ik kon dit alleen volhouden doordat ik mijn diepere gevoelens niet toe liet. Dit maakte dat ik oppervlakkig en bijna gevoelloos leefde. De sleur van alledag bepaalde mijn leven. De maatschappelijke druk om te presteren was belangrijker dan mijn eigen innerlijke wensen.

Waarom zou jij je passie willen ontdekken?

Mensen veronderstellen dat ze door het bezit van geld en macht zekerheden kunnen verwerven en daarom koppelen ze geluk aan bezit en status. Uiteraard klopt het dat een rijk mens mooi kan wonen, plezier kan maken en verzekerd is van medische zorg, maar geld en macht vrijwaren niemand van uitdagingen die het leven oplegt. Ziekte en dood gaat aan niemand voorbij. Welvarende mensen kunnen zich door een groot vermogen omgeven door schijnzekerheden. Om in die positie te komen werken ze hard en doen ze soms werk dat tegen hun gevoel indruist. Dat vreet energie en dat tast uiteindelijk hun gezondheid aan.

Innerlijke krachtbron

Het geluk is niet te vinden in bezit of status, maar is bereikbaar voor iedereen die de weg naar binnen kiest. De weg naar jouw innerlijke krachtbron, de weg naar jouw passie(s). In de huidige maatschappij lijkt het te draaien om het verwerven van meer geld, meer bezit en meer macht. In mijn ogen is dat ook de belangrijkste oorzaak van burn-out. We zijn uit het oog verloren dat mensen (diep van binnen) zinvol willen zijn en niet alleen maar willen werken voor het geld.

De innerlijke wens om te ontdekken wie ik werkelijk ben, zorgde dat ik mijn binnenwereld steeds meer ruimte kan geven. Het stond me steeds meer tegen dat alles om geld en bezit draaide, omdat ik ontdekte dat ik daar niet gelukkig van werd. Ik wilde graag leren genieten van de kleine dingen in het leven, maar het lukte me in de praktijk niet. Ik voelde het simpelweg niet, omdat ik mezelf had afgesneden van mijn gevoelens. Toen ik dit besefte, is er een zaadje bij me geplant, dat tot bloei wilde komen. Het begin was gemaakt om mijn leven een andere betekenisvollere richting te geven.

Wat levert het op?

Jouw persoonlijk passie, de roep vanuit jouw diepere zelf om gezien te worden, heeft ieder van ons. Alles wat we nodig hebben, is al in onszelf aanwezig. Pas als we onszelf echt leren kennen, verandert de wereld om ons heen. We ontdekken rust en stilte en ervaren hoe het voelt om te zijn zoals het bedoelt is.

Als jij jou passie leeft, heeft dat o.a de volgende voordelen.

  • Je wordt van binnenuit gedreven: je besteedt aandacht aan datgene waar jij van binnenuit van weet dat je het leuk / interessant vindt;
  • Je hebt oprechte intentie: Je doet dingen omdat jijzelf echt weet dat dit is wat jij dit moet doen. Je laat je niet leiden door externe factoren zoals meningen van anderen of sociaal wenselijke factoren;
  • Persoonlijke flow: passie zorgt ervoor dat de tijd naar de achtergrond gaat en dat het lijkt alsof zaken vanzelf gaan. Dit ontstaat wanneer uitdaging en vaardigheid in goede verhouding tot elkaar staan;

Mijn passie is anderen te inspireren om hun passie tot bloei te laten komen. Wanneer mensen doen dan waar ze goed in zijn en waar ze van houden helpen ze (in)direct andere mensen. Hierdoor zal geluk en blijdschap als een olievlek verspreid worden doordat zij op hun beurt anderen inspireren om te leven vanuit hun passie.

Hoe vind je je passie?

Ieder mens is uniek en jouw passie is dus ook uniek. Bij het ontdekken van je passie gaat het niet zozeer over de (eind)bestemming, maar het volgen van een richting. Indien je de juiste richting vindt, komen de ervaringen die jij nodig hebt, vanzelf op jouw pad.

Toen ik dit voor het eerst hoorde dacht ik: jaja, dat klinkt wel mooi, maar hoe dan? Het antwoord wat ik hierop kan geven is: ga beginnen. Begin klein, ga experimenteren. Ga voelen waar je hart sneller van gaat kloppen. Ga luisteren naar wat er in jouw diepere zelf leeft. Neem de tijd om te doen wat je echt leuk vindt. Ga dit uitbouwen. Ga ervaren en dan zal het vanzelf verder ontwikkelen. Je zult merken dat als je ruimte maakt om het te onderzoeken, het vanzelf zal ontstaan. Geduld is een belangrijke voorwaarde. Want het ontdekken van wie je echt bent kost tijd, aandacht en energie. Maar het is het wachten meer dan waard. Ga de reis naar binnen aan en vertrouw op het proces. Geloof me, je zal er geen spijt van krijgen!

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter