Menu
Persoonlijke ontwikkeling

Keuzes keuzes keuzes….Hoe kun je tot een keuze komen?

Keuzes maken

Keuze stress wie kent dat niet? Het kan zijn dat het bij het opstaan al gebeurd. Je staat voor je kledingkast en vraagt je af wat je vandaag aan zal trekken. Het blauwe bloesje of toch het witte t-shirt? Of ken je deze? Je zit in een restaurant en je twijfelt over de keuze van een voorgerecht. Je zou ze alle 3 wel willen proeven. Daarom ben ik altijd blij met een proeverij aan gerechten die je zelf mag samenstellen. En, als dit niet mogelijk is, dan kijkt mijn vriend mij al aan of zegt soms al;  “ja hoor schat, je mag proeven”. Soms lastig voor mezelf, maar mijn dochter heeft er in ieder geval al baat bij, regelmatig hoor ik haar zeggen “mama, ik wil proeven”. Jong geleerd, oud gedaan 🙂 Echter, de keuze voor een gerecht in een restaurant is nog overzichtelijk. Het gaat je meer in de weg zitten bij grotere keuzes. Life-changing. Wel of geen koophuis? Wel of niet in de stad wonen? Of toch in de natuur? Welke baan vind ik nou echt leuk, kies je voor de ene baan of toch de andere. Hoe maak je voor jezelf daarin de ‘juiste’ keuzes. Hieronder een aantal overwegingen om mee te nemen, maak vooral de keuze of je er wat aan hebt of niet 😉

Bestaat er zoiets als de ‘juiste’ keuze?

Dit is een hele belangrijke vraag. Daarom de aanhalingstekens in the first place. Want wat is een juiste keuze? En wie zegt dat het een juiste keuze is? En wanneer is iets een goede keuze? Wat als iets -nu- een goede keuze is en later anders uitpakt? Heb je dan spijt? Was het dan de verkeerde keuze? Volgens mij is er geen goede of foute keuze. Paul Arden van o.a. het boek -Whatever you think, think the opposite-heeft daar een hele mooie tekst over. Vertaald naar het Nederlands schrijft hij: Welke keuze of beslissing je ook maakt, het is de enige keus die je kan maken. Anders zou je wel een andere keuze maken. Dus waarom spijt hebben?

De vrije keuze

Wanneer je naar een dilemma kijkt en een blanco beslissing maakt, noem ik dat de vrije keuze. De vrije keuze is volledig los van mitsen en maaren en is niet kiezen tussen dit of dat. Eigenlijk verbreed je je scope hiermee. Want alles is mogelijk. Hiervoor is het wel belangrijk om de diepere vraag achter je dilemma te weten te komen. Soms kost het even tijd om op deze manier naar een keuze te kunnen kijken. Daarnaast is de ene persoon hier beter in dan de andere. Hoe dit in de praktijk eruit ziet? Je weet niet of je bij je huidige bedrijf wil blijven werken. Je gaat solliciteren bij een ander bedrijf en je wordt aangenomen, maar je weet niet of je deze baan wel wilt. Dan is het belangrijk dat je je afvraagt wat en waarom je je baan wilt veranderen. Vind je je manager niet fijn, wil je voor een ander merk werken waar je meer affiniteit mee hebt? Of gaat het om het grotere plaatje erachter dat je meer vrijheid wilt om je werkzaamheden in je eigen tijd in te delen? Misschien kom je er dan wel achter dat je liever een B&B runt. Essentieel is dan ook om jezelf dusdanig te ondervragen dat je tot de kernvraag komt. De vrije keuze -de naam zegt het eigenlijk al- geeft je vrijheid. Vrijheid om dat te doen wat je wilt.

Mocht je jezelf dan toch nog vastdraaien/denken onthoud dit: Het blijkt dat mensen op hun sterfbed meer spijt hebben van de dingen die ze niet hebben gedaan, dan van de dingen die ze wel hebben gedaan. Dus, wat houd je tegen?

Advies van anderen

Wat mensen geneigd zijn te doen als ze geen keuze kunnen maken is advies vragen aan anderen. Let wel, 8 van de 10 mensen (of misschien wel 9 van de 10) geven je advies vanuit hun eigen referentiekader, waarden en normen, “als ik jou was dan…” Houd dit dan ook goed in ogenschouw en blijf trouw aan jezelf. Zoek de mensen op die bij jou en jouw vraag kunnen blijven, die prikkelende vragen stellen, die je eigenlijk helpen om het antwoord in jezelf te vinden. Dit kan bij vrienden en familie, maar die willen je graag (hoe lief ook) vaak behoeden voor dingen. Voor grotere dilemma’s of vragen waar je mee worstelt raad ik je een coach of therapeut zeker aan. Want waarom alles alleen doen?

Aarden aarden en aarden

Keuzes maken zijn voor (sommige) HSP’ers moeilijk(er). Dit heeft o.a. te maken met prikkels die -ongefilterd- binnen komen. Daardoor zit je soms zo ‘vol’ dat je niet meer weet wat je nou eigenlijk zelf wilt of wat van jou en wat van de ander is. Zeker als dit je niet is meegegeven te onderzoeken toen je kleiner was, kan het zomaar zijn dat je daar op latere leeftijd tegenaan loopt. Soms met een burn-out tot gevolg. Dit hoeft niet erg te zijn, want ook dit gebeurt niet voor niets, maar het kan wel helpen als je jezelf kent en de echte keuzestress te voorkomen. Wat daarin helpt is contact te maken met jezelf in je lijf. Aarden is daarin essentieel. Hoe sterker je in je eigen centrum verankerd bent, hoe beter je bent afgestemd op wie en wat je nodig hebt en hoe minder je last je hebt van andere energieën zoals een partner of huisgenoot. Zorg dat je iedere dag een aardings oefening doet. Er zijn er genoeg te vinden online. Gun jezelf dit iedere dag opnieuw want het verstevigd je basis, zeker als HSP’er. Het zal je helpen om keuzes te maken die passend zijn voor jou zonder teveel keuzestress, omdat je voelt dat het jouw keuze is en deze is sowieso goed.

Lisette Puister Over de auteur

Mijn naam is Lisette Puister en als holistisch therapeut, rouw- en verliesbegeleider en coach help ik je graag als je bent vastgelopen, niet gelukkig bent en mentale, emotionele of fysieke klachten hebt. Ik geloof in ieders persoonlijke kracht, hoe moeilijk of ingewikkeld de omstandigheden om je ook heen zijn. Ik bied ruimte om te (blijven) voelen en gevoelens te transformeren waar nodig. Be Inside, want binnenin jou zijn alle antwoorden.

Website: http://www.be-inside.nl/

Liefs Lisette Puister

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter