Wanneer je hooggevoelig bent, pik je heel gemakkelijk de emoties van anderen op. Soms gaat dat zelfs ongemerkt. Maar bij bepaalde emoties kan dat heel beangstigend zijn vanwege de heftigheid. Bijvoorbeeld als je ziet en hoort wanneer iemand boos is, dan is dat een heel andere
ervaring ten opzichte van zelf vóelen hoe boos iemand is. De emotie kan bij een HSP’er zo heftig binnenkomen dat het lijkt alsof die boosheid van jezelf is.
Maar de boosheid van een ander kan ook een andere uitwerking hebben: je voelt je angstig tot in je binnenste wezen, omdat die intense emotie zo’n diepe indruk maakt. Het komt letterlijk keihard binnen. Wat het effect ook is, boosheid van een ander kan je flink uit balans brengen.
Zo erg zelfs dat je niet weet wat je ermee aan moet en straatvrees of een sociale fobie ontwikkelt.
Emoties versus gevoelens
Om het nog wat ingewikkelder te maken, is er een belangrijk verschil tussen emoties en gevoelens. Gevoelens hebben met je intuïtie te maken, zijn rustiger en stabieler dan emoties en brengen je niet uit je gewone doen.
Emoties zijn een reactie op een bepaalde situatie, je wordt geraakt door iets. Ze kunnen je overvallen en zijn vaak aan iemands gezicht af te lezen. Zo kun je rood aanlopen van woede, je neus optrekken van walging of bleek worden van angst. Emoties zijn heel normaal, iedereen
heeft ze, maar wat heel belangrijk is om te onthouden: niemand ís zijn emoties.
Boosheid is een momentopname, een reactie ergens op. Niet meer dan dat. Je kunt bijvoorbeeld van iemand houden (gevoel) en toch boos op die persoon zijn (emotie) omdat hij wéér zijn vuile was niet heeft opgeruimd. Het één sluit het ander niet uit.
Omdat ze een beroep doen op je primaire vecht-vlucht-of bevries reactie, kunnen emoties je tot overhaast handelen aanzetten. Je voelt je bijna gedwongen om iets aan de situatie te doen. Wanneer je een belangrijke beslissing in je leven moet nemen en die beslissing roept op dat moment heel veel emotie op, dan is het verstandig om te wachten tot je emoties bedaard zijn. Het is belangrijk een zuiver contact met je gevoel te maken, voordat je de knoop doorhakt.
Het gevaar van interpreteren
Een grote valkuil voor hoogsensitieve mensen is het interpreteren van andermans emoties. Het is een prachtig talent dat je andere mensen kunt lezen en feilloos aanvoelt wat er in iemand anders omgaat. Dat betekent echter niet automatisch dat je begrijpt wat er aan de hand is. Je
mist het grotere plaatje. Te snel conclusies trekken kan de relatie die je met iemand hebt flink onder druk zetten.
Een voorbeeld: jij voelt aan dat iemand boos is. Je denkt dat hij boos is op jou, maar je vraagt er niet naar. Omdat jij aanneemt dat hij boos op jou is, ga jij je automatisch anders gedragen:
- je gaat je zorgen maken en vraagt je af: “Wat doe ik verkeerd? Houdt hij nog wel van me? Waarom doe ik ook altijd zo irritant?” ,
- je wordt zelf boos, omdat je het nergens op vindt slaan dat hij boos is op jou,
- of trekt je terug omdat je bang bent voor zijn boosheid.
Maar wat nou als hij net voordat hij jou tegenkwam keihard zijn teen had gestoten tegen een rondslingerende hamer die hij zelf niet had opgeruimd? Dan was hij dus kwaad op zichzelf. Vervolgens vraag jij niet wat er aan de hand is, maar reageer je angstig, boos, afwijzend of
ontwijkend, in plaats van begripvol. En dat terwijl je zo’n groot empathisch vermogen hebt.
Denk niet te weten wat andere mensen over jou denken!
De moraal van dit verhaal is: communiceer! Je hebt een prachtig, krachtig instrument in handen met jouw gevoeligheid. Maar die is niet alwetend. Vul niet in voor een ander, maar signaleer. Vertel wat je oppikt en vraag om een toelichting. Zo kom je erachter wat er werkelijk aan de hand is. En onthoud: emoties zijn vluchtig. Hoewel iemand nu misschien om welke reden dan ook heel boos is, betekent dat niet het einde van de wereld of een relatie. In de meeste gevallen zegt de emotie van een ander niets over jou, maar alles over die ander.
Beter omgaan met de emoties van anderen – het verschil tussen signaleren en overnemen
Besef dat je met jouw HSP een krachtig gereedschap in handen hebt, maar wel één waar je mee moet leren omgaan. Hieronder 6 tips om minder last te hebben van emoties van anderen:
- Aarden, aarden en nog eens aarden. Het zorgt ervoor dat jij stevig staat en niet meegezogen kan worden in de emoties van een ander. Jij blijft bij jezelf, stevig en stabiel.
- Adem! Wanneer je merkt dat je emoties van anderen oppikt, concentreer je dan op je ademhaling. Adem rustig en diep. Bedenk bij iedere inademing dat je rust en sereniteit inademt en bij iedere uitademing blaas je negativiteit en alles wat niet van jou is eruit.
- Visualisatietip 1: beeld je in dat er een grote doorzichtige bubbel om je heen zit, zo groot dat het ruim om je hele lichaam past. In die bubbel zit fijne, rustige, warme energie. Jouw energie. De bubbel is gemaakt van rubber; alles wat van een ander is, kan er niet
doorheen en stuitert weer terug. - Visualisatietip 2: Je derde chakra, de zonnevlecht, is een belangrijk energiecentrum waarmee je emoties van anderen oppikt. Om jezelf te beschermen tegen de negativiteit van anderen, kan je een gouden plaat voor dit chakra zetten. Deze plaat laat vriendelijke, positieve emoties door, maar weerkaatst alles wat negatief is.
- Besef dat emoties slechts een reactie zijn. Ze geven je een signaal. Ze mogen er zijn en geuit worden. Als je emoties van een ander oppikt, communiceer dan. Vraag wat er aan de hand is en vul niet in.
- Neem nooit belangrijke levensbeslissingen op basis van emoties. Wacht tot de emoties bedaard zijn en je beter contact kunt maken met je ware, onderliggende gevoel. Volg je hart, dat klopt altijd!
Wanneer je het moeilijk vindt om jezelf te beschermen tegen de emoties van anderen, kan het fijn zijn om hulp te zoeken bij een energetisch therapeut. Die kan je bijvoorbeeld leren hoe je goed kunt aarden.
Nog geen reacties