Menu
Body & Mind

Holistische sport beïnvloeders

Holistische sport

“Een van de belangrijkste beïnvloeders is het stellen van doelen. Vaak benaderen we ons trainingsprogramma zonder een duidelijk plan of doel. Zelfs als we een doel hebben, is dat doel soms onrealistisch of zelfs onbereikbaar.”

De 5 belangrijkste beïnvloeders bij holistisch sporten zijn:

 • Doelen stellen
 • Sportcomponenten
 • Mobiliteit
 • Voeding
 • Visualisatie

Elk van deze zal tot op zekere hoogte in elke training meespelen. Deze beïnvloeders zullen elk een ander deel van jou als geheel raken en samen zullen ze je uitdagen op alle niveaus van lichaam, geest en ziel.

Doelen stellen

We kennen allemaal wel het steeds terug komende SMART gedeelte. Om jouw doel te testen, moet je bepalen of het specifiek, haalbaar, realistisch en traceerbaar is en past in je tijdschema. Het identificeren van je doel en het hebben van een plan om het te bereiken is van het grootste belang. Om het toch nog maar eens uit te leggen, hieronder wat voorbeelden met SMART gericht op voeding en sport.

Is het specifiek?

Wat probeer je precies te bereiken? Om er beter uit te zien en je beter te voelen. Hoe gaat dit gebeuren? Door regelmatig te oefenen, betere voedselkeuzes te maken en hulp te vragen.

Is het bereikbaar?

Je wilt dat je doel haalbaar is, maar wel uitdagend. Woon je bijvorbeeld alleen? Kun je (indien nodig) dramatische veranderingen aanbrengen in je maaltijdplan? Kies een kleiner doel aan het begin van je reis omdat het bereiken ervan je zal aanmoedigen om meer te doen.

Is het realistisch?

Is je doel realistisch? Zoek een doel waarvan je weet dat je het kunt bereiken. Vraag een persoonlijke trainer of gezondheidsdeskundige om advies.

Is het te volgen?

Dit is het belangrijkste onderdeel van je gezondheids- en sportdoel. Je doel moet meetbaar zijn. Om jezelf gemotiveerd te houden, moet je onderweg trackingpunten hebben. Als je doel is om gewicht te verliezen, probeer dan het verlies van centimeters rond je taille te registreren in plaats van alleen naar de weegschaal te kijken. Het kunnen meten van je vooruitgang houdt je gemotiveerd en op koers.

Heb ik de tijd?

Heb je de tijd om dit doel actief na te streven? Hoeveel tijd kost het om je doel te bereiken? Als je geen tijd hebt om naar een sportschool te rijden, gebruik dan een online training en oefen thuis. Heb je een werkschema waarbij je de hele tijd moet reizen? Neem de tijd om te zoeken naar gezonde voeding voordat je op reis gaat en boek hotels die een sportaccomodatie hebben. Wees realistisch en consequent met je tijd en plan dienovereenkomstig.  

Sportcomponenten

Holistische sporten combineert de sportcomponenten op een manier die het mogelijk maakt dat elk programma zich richt op de hele persoon en niet slechts op één of twee onderdelen.

Een sportcomponent is een specifiek onderdeel van iemands algehele conditie en kan worden gericht op de training. Zie het als stukjes van de hele puzzel. Bijvoorbeeld, als je doel is om flexibeler te zijn, zou je kunnen werken aan de flexibiliteitscomponent van je sportcomponent. Of als je alleen maar sterker wilt worden, zou je kunnen werken aan de kracht component.

De holistische benadering van sporten neemt al deze componenten en combineert ze op een manier waarop ze in harmonie werken en combineren om zich te concentreren op jou als hele persoon.

De 10 componenten van sporten

Behendigheid
Snelheid
Vermogen
Flexibiliteit
Balans / Stabiliteit
Sterkte
Hypertrofie
Duurzaamheid
Anaërobe conditie
Aerobic Fitness

Mobiliteit

Mobiliteit is de belangrijkste fysieke beïnvloeder in holistisch sporten. We gebruiken beweging als de methode waarmee we elk van de sportcomponenten aanraken. Het is belangrijk om vanuit een holistische benadering het bewegingsbereik (Range Of Motion = ROM) rond onze gewrichten te vergroten. Deze toename zorgt voor een fysieke bewegingsvrijheid die op zijn beurt de mentale vrijheid van denken bevordert. Vrij zijn in het lichaam is vrij zijn in de geest.

ROM is het vermogen om het zachte weefsel en vloeistof (Fascia) rond een gewricht te rekken met behulp van de juiste lichaamsbeheersing en -efficiëntie. Dit bereik kan afnemen afhankelijk van leeftijd en levensstijl keuzes. Door actief te blijven en de focus te houden op stretching en mobiliteitsoefeningen kunnen de negatieve effecten van deze afname sterk worden verminderd. Maar ook die componenten die veroorzaakt worden door een slechte houding en gewoontes (zoals de hele dag aan een bureau zitten of voortdurend je smartphone controleren).

Flexibiliteit door stretching is de sleutel om je spieren op hun ideale niveau van bewegingsefficiëntie te houden. Deze bewegingsefficiëntie wordt vaak mobiliteit genoemd, dat is de hoeveelheid ROM binnen een gewricht. Hierbij werken de gewrichten, spieren en pezen samen.

Voeding

Deze beïnvloeder is geen dieet of een specifiek maaltijdplan. Het is een begrip en verantwoordelijkheid voor welk voedsel je inneemt en het maken van bewuste keuzes daarover. Voeding is het proces van het verkrijgen van het voedsel dat nodig is voor de groei en gezondheid. Dit is een eenvoudige definitie voor een groot begrip. Het voedsel dat we eten speelt de grootste rol in hoe we er uitzien, voelen en presteren. Goede voeding heeft het vermogen om:

 • onze training te verbeteren
 • onze gezondheid te verbeteren
 • onze fitnessprestaties te verbeteren
 • het risico op ziekten te verminderen
 • en ons een algemeen gevoel van welzijn te geven

Inzicht in het feit dat wat je in je lichaam stopt in grote mate bepaalt wat je lichaam laat zien. Velen van ons hebben niet de beste gewoontes als het gaat om voeding; daar zijn vele redenen voor. Een van de grootste redenen is onze huidige voedingscultuur. Het is moeilijk om het eten niet altijd te zien als voedsel: onze social media alleen al zijn gevuld met smakelijke traktaties en perfect opgemaakte borden met lekkernijen. En deze cultuur is niet alleen online! We leven in een wereld waar we eten om sociaal te zijn en worden geconfronteerd met calorierijke voeding op veel van onze sociale bijeenkomsten en werkplekken.

De voordelen van het toepassen van het concept van holisme op onze voeding zijn talrijk.

Weet jij ze te benoemen?

Visualisatie

Visualisatie is een andere grote invloed in het holistische sporten. Dit is een mentale oefening waarbij je je geest gebruikt om resultaten, scenario’s en scènes voor te stellen. Als kind waren we allemaal meesters in deze vaardigheid en onze ouders noemden het dagdromen. Voor velen van ons verloren we deze vaardigheid toen we opgroeiden. Het is echter een vaardigheid, en kan worden aangescherpt en ingespannen als we ons richten op onze hele persoon. We gebruiken de visualisatie in holistisch sporten om onze geest, gedachten en emoties te veranderen om het evenwicht in ons welzijn en de algehele gezondheid te verbeteren.

Bij het gebruik van visualisatie is het belangrijk om je te concentreren op je doel en een scenario te creëren waarin je je beschermd, krachtig en onder controle voelt. Ontdek alles over de scène: de geuren, de gevoelens en de geluiden om je heen. Gebruik deze om jezelf in een “dagdroom” te plaatsen waar je heel bent en je energie positief en puur is.

Dagdroom jij wel eens?

Marianne van Leeuwen Over de auteur

Ik, Marianne, ben een multidonna met vele variëteiten. Als een libelle ga ik in de FLOW in volle bewustzijn van de ene bloem naar de andere. Want alles staat tenslotte met elkaar in verbinding. In het Land van Maas en Waal heb ik een praktijk voor onder andere massage, therapeutische behandelingen en voedingsadviezen op basis van de elementen. Daarnaast heb ik nog een sportstudio waar verschillende lessen gegeven worden zoals Mind-Flow en SLOW sport. “Dare you to FLOW to transformation?”

Website: https://www.holisticflow.nl/

Liefs Marianne van Leeuwen

Nog geen reacties

  Laat een reactie achter