Menu
Body & Mind

Hoe een natuurlijke omgeving je meer rust kan bieden

Hoe een natuurlijke omgeving je meer rust kan bieden

Een hoofd vrij van gedachten en daarmee complete ontspanning ervaren lijkt een onhaalbaar iets voor veel mensen. We hebben het per slot van rekening veel te druk om tijd voor onszelf te nemen en even aan niets te denken. Als je bedenkt dat daar dus de kneep zit, in dat ‘we hebben het te druk’, dan snap je wel dat die gedachte als eerste mag verdwijnen. Rust in je hoofd hebben is enorm goed voor je gezondheid. In dit artikel vertel ik je met liefde hoe je dit voor elkaar kunt krijgen.

Waar komt die onrust toch vandaan?

Het is niet erg om het druk te hebben. We komen er ook niet onder uit: werk, gezin, sociaal leven. Dingen die dagelijks terugkomen en waar we logischerwijze onze tijd in stoppen. Maar soms stoppen we er zoveel tijd in, dat we onszelf vergeten. En daar ontstaat de onrust. Je zorgen maken, piekeren, heel veel prikkels die op je af komen en die verwerkt moeten worden. Als dat laatste niet (meer) lukt, dan zit je hoofd vol onrust en nemen gedachten en spanningen de bovenhand. En we weten allemaal wat voor gevolgen dat kan hebben voor je gezondheid.

Waarom tijd voor jezelf nemen niet egoïstisch is

Jezelf vergeten gaat niet altijd bewust. Doordat je zoveel andere dingen aan je hoofd hebt, zet je jezelf gewoon op de achtergrond. Eerst al het andere, en dan jezelf. Maar weet je dat je pas écht goed voor anderen kunt zorgen, als je zélf gezond en gelukkig bent? Daarmee is ook de stelling ontkracht dat eerst aan jezelf denken egoïstisch is. Tijd nemen voor jezelf is juist essentieel! Ontspanning en rust maken je hoofd leeg en zorgen daarmee dat je weer helder en fit bent. Dat je de prikkels weer aan kunt en er kunt zijn zoals je zelf bent. Dat je daarmee misschien andere zaken even op de achtergrond plaatst, is helemaal niet erg. Het gaat tenslotte om jouw leven, jouw gezondheid. Dat opruimen van de slaapkamer komt later wel weer, net als dat verplichte familiebezoekje of het maaien van je grasperk.

De waarde van buiten zijn

Tijd nemen voor jezelf kun je het beste doen op een plek waar je even niet gestoord wordt door je alledaagse dingen. Even geen rommelig huis om je heen, waar je door afgeleid kan worden. Buiten, in een natuurlijke omgeving als een bos, strand of park, vind je alles wat je nodig hebt om je hoofd leeg te maken. Details die je gaat ontdekken als je je bewust bent van jezelf en als je je volledige aandacht daar op mag gaan richten. Aandacht voor jezelf dus; iets wat je misschien al een hele poos niet bewust hebt gehad. En juist díe aandacht is essentieel.

Hoe vestig je de aandacht op jezelf?

Ik kan me echter voorstellen dat het lastig voor je is om met een hoofd vol je aandacht helemaal op jezelf te richten. Neem daarom ook gewoon de tijd. Laat je gedachten voor wat ze zijn, laat ze gaan. Ze zijn nu niet belangrijk. Als je je handen op je hart legt en je ogen sluit, dan begin je met focussen op wat je voelt in je handen. Je hartslag, warmte, tintelingen? Bedenk steeds dat het nu gaat om jou alleen. Voel wat er gebeurt als je alleen daar aan denkt. Je aandacht is nu volledig voor jou. Laat je aandacht door je hele lijf gaan: van je tenen, je voeten, je benen, buik, romp, armen en nek naar je hoofd. Dit is wat nu alleen telt: jijzelf!

Enkele oefeningen voor rust en stilte in de buitenlucht

En dan naar buiten! Zoek een plek op in bos, duinen, park of strand waar jij je prettig voelt. Contact maken met jezelf, voelen waar je staat, je ademhaling en alles wat je waarneemt in en om je heen zijn de dingen waar jij die rust in je hoofd weer mee gaat vinden. Met liefde geef ik je hiervoor een aantal oefeningen mee die je hoofd leegmaken, doordat je je volledig focust op jezelf. En onthoud: bij elke oefening is er niets anders dan het Nu.

Aarden

Aarden is eigenlijk niets meer dan contact maken met de aarde. Het wordt ook wel gronden genoemd. Door te aarden maak je dus verbinding met de grond en sta je letterlijk steviger in je schoenen. Voel maar eens wat er gebeurt als je je aandacht naar je voeten verlegt. Met je voeten plat op de grond kun je je inbeelden dat er wortels uit groeien, die de aarde in gaan. Steeds verder en dieper, waardoor je stevig verankert. Hou dit vol zolang je wilt, of voelt dat het nodig is.

Ademhaling

Vestig de aandacht op jezelf zoals in de alinea hiervoor beschreven. Focus je nu op je ademhaling. Waar zit jouw ademhaling? Is deze hoog, of juist vanuit je onderbuik? Stel je voor dat alle lucht die je inademt, jou nu schoon gaat maken van binnen. Adem diep in door je neus, helemaal naar je onderbuik. Voel de schone lucht je lichaam binnenkomen en hoe deze alles wat jij los wilt laten, meeneemt. Adem dan diep uit door je mond, waarbij je je voorstelt dat alle ballast zo je lichaam verlaat. Herhaal dit totdat je voelt dat je lichter en rustiger bent in je lijf en hoofd.

Waarnemen in de stilte

In de schoonheid van de natuur kun je ook in de stilte gaan waarnemen. Er gebeurt namelijk van alles daar buiten, waar je misschien niet op let als je niet gefocust bent. Ga met je aandacht eens naar al je zintuigen, stuk voor stuk: zien, horen, ruiken, proeven en voelen. Laat alles wat je ziet bij je binnenkomen. Neem ook alle geluiden en geuren eens waar. Wat doet die geur, kleur, dat geluid, die vogel of bloem met je? Voel je de temperatuur op je huid? Proef je het najaar in de lucht? Doe dit zo lang en zo vaak als je wilt en als je nodig hebt. Je zult echt merken dat je na verloop van tijd rustiger en meer ontspannen raakt.

Je bent helemaal met je aandacht bij jezelf, met liefde voor je omgeving en zonder gedachten en onrust. Hoe lekker is dat!

Maak er een gewoonte van

Natuurlijk zijn en blijven er altijd dingen die echt moeten gebeuren. Het eten op tafel, de hond uitlaten en je kind naar de sportclub brengen horen er nu eenmaal bij. Met een leeg hoofd, vrij van belemmerende gedachten en gevoelens, worden dit soort ‘verplichte’ zaken echter een stuk eenvoudiger en leuker om te doen. Als je dit kunt ervaren, dan wordt het alleen maar makkelijker om een gewoonte te maken van rust nemen. Neem tijd voor jezelf, ga lekker naar buiten en laat je inspireren door geuren, kleuren, warmte, kou en geluiden; alles wat de natuur je te bieden heeft. Verbind je met die mooie omgeving en laat alles los wat er aan negativiteit in je hoofd rondspookt. Jij alleen, in het hier en nu, verbonden met alles om je heen en met jezelf is het meest waardevolle cadeautje dat je jezelf kunt geven voor je gezondheid en geluk. Ga het niet plannen, maar neem die tijd voor jezelf als je hart je zegt dat het mag gebeuren. Nu, gewoon, omdat het kan!

Marjolein Berendsen Over de auteur

Marjolein Berendsen is oprichter en eigenaar van ZoMa Opleidingen. Met de opleidingen en cursussen die daar worden aangeboden, wil zij haar missie en visie uitdragen: verspreiden van licht en liefde naar de hele wereld, door te leven vanuit je kern. Holisme, spiritualiteit, hooggevoeligheid en verbinding zijn voor haar belangrijke items. Daarnaast schrijft Marjolein regelmatig artikelen en blogs voor verschillende magazines en websites en wordt eind 2020 haar eerste boek gepubliceerd.

Website: https://www.zoma-opleidingen.nl/

Liefs Marjolein Berendsen

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter