Al onze gevoelens worden beïnvloed door wat we denken en door wat we hebben meegemaakt en eerdere situaties die we in het verleden hebben meegemaakt worden opgeslagen. Niet alles is dus tastbaar in het leven. Een relatief ontastbare element in ons leven is bijvoorbeeld tijd. Ieder weldenkend mens weet dat de tijd ooit in het leven is geroepen om orde en structuur in ons leven te brengen, maar tijd op zich is dus niet tastbaar. Er is dus sprake van een schijncontrole, want je kunt het niet aanraken, net zoals bepaalde gevoelens en gedachten.
Maar hoe ga je dan om met iets dat niet tastbaar is?
Liefde is bijvoorbeeld ook zo’n onderdeel in ons leven dat we niet kunnen wegen of meten. Toch is het een van de belangrijkste onderdelen van ons bestaan.
Het verlies van liefde en verbondenheid, kan zorgen dat we ons leeg, verlaten en niet meer veilig gehecht voelen. Eerdere ervaringen, zoals opvoeding zijn dus essentieel hoe we de wereld aanschouwen. Zo zal iemand bijvoorbeeld die angst heeft voor verbinding en liefde, omdat diegene bijvoorbeeld vanuit het ouderlijk gezin waarin ze zijn opgegroeid dit nooit hebben geleerd en dus niet herkennen, de liefde met een eventuele toekomstige partner die liefdevol is en een emotionele verbinding wil leggen, kunnen associëren met pijn, ongemak en eventuele angst.
Kortom de oorzaak ligt in het verleden echter je ervaart de gevolgen en reacties hiervan in het hier en nu
Wanneer zo’n stresssituatie zich voordoet begint dat in de brein. De hypothalamus stimuleert de hypofyse om hormonen (cortisol, adrenaline )extra te produceren die vervolgens de bijnieren activeren. Adrenaline zorgt dat je hartslag, net als je bloeddruk omhooggaat. Je ademhaling gaat omhoog en versnelt. Ook je spieren spannen zich aan en maken zich klaar om weg te rennen van de dreiging. Op dat moment ontstaat er een verhoogde staat van waakzaamheid. Deze staat van alertheid was vroeger toen we letterlijk moesten vluchten voor wilde dieren dus heel praktisch en zinvol, want anders zouden we het niet overleven. Echter in het heden in een vrij stressvolle maatschappij kan het zomaar zijn dat kleine situaties, die zich kunnen voordoen op het werk of privé zoals het horen van een kritische stem of een norse houding van een collega of leidinggevende of binnen het gezin, het ergens niet op tijd kunnen komen vanwege file of straling van mobiele telefoons, vanuit het brein worden geïnterpreteerd als een flight or fight response.
Wat ons brein dus op zo’n moment als gevaar detecteert, is dus subjectief
Zo zal een vrouw die in het verleden is opgegroeid met honden en dus een positieve ervaring heeft, niet heel erg schrikken als er plotseling een hond op haar af komt. Dit terwijl iemand die ooit in het verleden is gebeten door een hond en dus een negatieve ervaring had, zal hier dus heel anders op reageren! Al die ervaringen liggen dus in het verleden, maar bestaan nu alleen nog maar in je geest, je herinneringen en in je lijf. Een groot deel van ons leven bestaat dus uit aangeleerde overtuigingen en gedragspatronen. hierdoor kan je dus een discrepantie tussen het voelen en denken ervaren. In zo’n staat van stress verkeren is niet alleen uitputtend, het kan er zelf voor zorgen dat er vanuit zelfbescherming selffulfilling prophecy optreedt. Dit betekent dat je met je gedachten en gevoelens al vooruitloopt op een mogelijkerwijs negatieve uitkomst in de toekomst.
Op die manier bekijk je de wereld vanuit het stressbrein en dus vanuit dreiging en onzekerheid, wat vervolgens kan resulteren in het tegenovergestelde dat je wilt ontvangen. Het is dus zeer belangrijk om te leren of jij vanuit die donkere bril naar situaties kijkt en dus kan voorkomen dat je angstige gevoelens of gedachten ook uitkomen.
Niet alles in het leven is dus tastbaar, maar wel voelbaar. Door alle kanten van jezelf te onderzoeken dus je gevoel en je gedachten in balans te brengen kan je ook leren om je eigen behoeften te gaan herkennen. Wanneer je dan vervolgens luistert en actie onderneemt, kan je ook in echt in balans blijven.

Dat betekent niet dat het makkelijk is en dat al je behoeften vervuld kunnen worden, echter je kunt wel al je behoeften gaan erkennen en accepteren. Dat is al een grote stap naar zelfontwikkeling en zelfbewustzijn.
Kortom er is iets aan te doen om echt inzicht in jezelf te krijgen, je blinde vlekken in het licht te zetten en verandering te brengen in hoe je met de dingen omgaat! Hieronder vind je wat verschillende mogelijkheden die je kan inzetten bij het doorbreken van vastzittende patronen om ze om te zetten naar patronen die effectief en werkend zijn.
Dit kun je bijvoorbeeld doen door:
- Een goede erkende opleiding of coaching / therapie te volgen waarbij je persoonlijke doelen/behoeften goed in kaart gebracht worden en leert om emoties eerder te gaan herkennen, erkennen om er vervolgens connectie mee te leggen.
- Door zelfhulpoefeningen te doen die je helpen bij negatieve gedachten of emoties.
Een mooie ondersteuning hierin is geleide meditatie of ontspanningsoefening of reiki te doen, zie www.zoma-opleidingen.nl.
- Troost bieden:
Je kan ook jezelf letterlijk knuffelen en troost bieden. Het troost bieden kan bijvoorbeeld naar voren komen, wanneer je je afgewezen voelt. Op zo’n moment kan je proberen om contact met het daar bijhorende gevoel te maken. Probeer zo comfortabel mogelijk te gaan zitten en focus je dan geheel op dat gevoel in je lijf en de daarbij behorende gedachten. Ervaar op zo’n moment waar voel ik spanning in mijn lijf of waar voel je bijvoorbeeld verdriet?
- Stel jezelf daarbij ook eens vragen als:
Zijn die gedachten zeker weten waar?
Wie zou ik zijn zonder deze belemmerde overtuigingen?
Zijn er situaties in het verleden, waarin ik ook dat gevoel of zulke gedachten had?
Nog geen reacties