Menu
Body & Mind

Chakra 3 Discipline, zelfvertrouwen en kracht

Bij een gezond derde chakra is er sprake van plezier en harmonie met de omgeving. Iemand met een gezond derde chakra handelt met plezier. De kracht komt van binnenuit, en is niet op onderdrukking of onderwerping gericht. Het gaat niet om kracht die wil heersen, over het zelf of anderen, maar om kracht die uit een combinatie bestaat – van lichaam en geest, zelf en anderen, hartstocht en mededogen. | uit Reis door de chakra’s van Anodea Judith en Selene Vega

In dit artikel onderzoeken we hoe we die wilskracht, onze persoonlijke macht, kunnen ontwikkelen. Macht heeft vaak een negatieve klank, maar wist je dat macht van het werkwoord mogen komt. We mogen ons er bij het derde chakra van bewust worden dat we het recht hebben om handelend op te treden.

Accepteer wat je niet kunt veranderen, verander wat je wel kunt veranderen

Als eerste moeten we leren dat dat we ons leven niet vanuit slachtofferschap, maar als product van onze wil zien. Wij hebben misschien niet het vermogen om onrechtvaardigheden of vervelende gebeurtenissen in het verleden te veranderen, maar hebben wel de kracht ze ons niet te laten overheersen en huidige omstandigheden te veranderen. Kortom: We hoeven vervelende omstandigheden niet te ontkennen, maar zien ze onder ogen en doen er iets aan.

Daarnaast hebben we altijd geleerd om gehoorzaam te zijn. Voor onze ouders, op school en ook in veel bedrijven, maar als we onze eigen wil niet ontplooien kunnen anderen er gebruik van maken. Veel mensen weten vaak ook niet meer wat ze zelf willen. Ze kunnen zich heel goed intunen op de wensen en behoeften van anderen, maar vinden het moeilijk om zelf te voelen wat ze willen. Je kent geen verlangen meer, maar voelt daarom ook geen vuur of enthousiasme. Wat wil jij nou eigenlijk echt in het leven?

Stel jezelf de volgende vragen:

 • Waar ga ik met mijn leven heen, wat wil ik bereiken?
 • Welke energie is nodig om dat te bereiken wat ik wil bereiken?
 • Welke doelen moet ik mezelf stellen om daar te komen en hoe zorg ik dat ik me aan deze doelen hou?

Kom in beweging!

Er zijn ook diverse oefeningen die je kunt doen om je lichaam te trainen daarmee je derde chakra letterlijk krachtiger en soepeler te maken. Bekijk bijvoorbeeld deze sportvideo: https://www.youtube.com/watch?v=c66AS3WHWmg

Zelfvertrouwen

Kracht en wilskracht zijn net als spieren, ze worden zelden steviger wanneer je ze niet gebruikt. Als je blijft bij wat veilig en zeker is (thema’s van het eerste chakra) dan ervaar je geen groei en zul je je kracht niet voelen. Zonder risico’s te nemen verwerf je geen zelfvertrouwen. Je hebt verschillende soorten risico’s; van parachutespringen tot het uitspreken van dingen die je nooit hebt gezegd, een confrontatie aangaan met iemand om te krijgen wat je wilt hebben of gewoon simpelweg nee zeggen op een vraag.

Schrijfopdracht

 • Welke risico’s heb jij altijd vermeden en zou je nu kunnen nemen?
 • Wat heeft je er tot nu toe van weerhouden deze risico’s te nemen?
 • Welke angsten en andere gevoelens komen er naar boven wanneer je denkt aan het nemen van het risico?
 • Wat zou jou kunnen helpen deze risico’s aan te gaan en je angsten te laten varen? Welke angsten zou je (eventueel met hulp van een derde) kunnen laten varen?

Mantra’s die je dagelijks kunt gebruiken

Betrap jij jezelf regelmatig op zelfkritiek?

‘Wat ben ik weer dom bezig, waarom weet ik het nou nog niet.’ Veel mensen zijn heel streng naar zichzelf. Zo vertellen we onszelf vaak op allerlei manieren dat we niet goed genoeg zijn. Als je deze gedachte maar vaak genoeg herhaalt ga je er ook zelf in geloven. Het mooie is echter dat het omgekeerde net zo goed waar is. Tijd dus om je patronen om te draaien en jezelf te bemoedigen lief voor jezelf te zijn.

Wat zijn affirmaties

Affirmaties zijn positieve gedachten die je hardop (of in gedachten) uitspreekt. Het zijn korte zinnen over dingen die je graag wilt verankeren in jezelf. Je kunt het zien als het aanmoedigen van jezelf. De kracht van bemoediging en positiviteit is namelijk altijd sterker dan de kracht van negatieve gedachten.

Voorbeelden van mantra’s / affirmaties die passen bij het derde chakra

 • Ik hou van mezelf en accepteer mezelf
 • Ik ben sterk en moedig
 • Ik kan elke situatie aan
 • ik verdien het geluk en de vreugde die op mijn pad komt.
 • Ik breng mijn verlangens tot uitdrukking.
 • ik heb mijn eigen leven in de hand
 • Ik spreek mezelf krachtig uit
 • Ik heb recht op het beste dat het leven te bieden heeft

Belangrijk is dat wat je zegt ook echt geloofd. Je kunt bovenstaande affirmaties ook aanpassen of affirmaties maken die bij je passen. Je kunt affirmaties maken die beginnen met ‘ik ben’, maar als je dat nog niet geloofwaardig vindt dan kun je het opbouwen en beginnen met ‘Ik word’ of ‘ik ben bereid’. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met ‘Ik word steeds zekerder van mezelf’ en wellicht dat je daarna na een poosje kunt zeggen: ‘ik ben zeker van mezelf’.

Hoe werk je met affirmaties

 • Sluit je ogen voor een moment
 • Zeg de woorden zachtjes in je hoofd. Dit is het begin van positieve gedachten
 • Zeg het nu een paar keer in je hoofd met geloof en gevoel – nog steeds in gedachten. Meen het. Denk tegelijk aan iets van jezelf dat je leuk vindt.
 • Zeg het nu hardop. Als je durft: Sta voor de spiegel en kijk jezelf in de ogen aan terwijl je de affirmatie zegt.
 • Herhaal deze stappen zo vaak als voor jou goed voelt, maar probeer het minimaal dagelijks te doen.

Edelstenen die helpen bij het vergroten van je zelfvertrouwen

De energie van edelstenen kan je helpen bij het vergroten van je zelfvertrouwen.Je kunt jouw edelsteen naar keuze bij je dragen voor extra kracht of hem op een relevante plek neerleggen. Bijvoorbeeld onder je kussen of op je nachtkastje. Je kunt verbinding met een steen maken door hem tegen je hart te houden en de intentie met de steen mee te geven. Mocht je een extra boost willen ervaren dan kun je gaan mediteren met jouw steen.

Hieronder 2 van mijn favoriete stenen die je helpen meer zelfvertrouwen en kracht te ontwikkelen:

Topaas

Topaas is verzachtende steen die vreugde en voorspoed met zich meebrengt. Hij geeft je gevoel van empathie en staat voor eerlijkheid en zelfverwezenlijking. Topaas werpt licht op je pad en helpt je om doelbewust je ideeën te manifesteren tot iets groots. Hierbij zul je  creativiteit en artisticiteit te volle laten gelden. Topaas brengt de meridianen weer in balans en reinigt de aura.

Amber of barnsteen

Barnsteen of amber is een krachtige reinigende steen (van lichaam en energielichaam) die negatieve energie en pijn omzet in positieve energie en daardoor evenwicht brengt en stabiel, creatief en vrolijk maakt. Barnsteen bevordert een flexibele, open, spontane en zorgeloze houding en versterkt het vertrouwen in jezelf en gevoel van eigenwaarde.

Omdat het derde chakra ook heel erg doorwerkt op het fysieke niveau heb ik nog een verwarmend ontbijt om jouw innerlijke vuur aan te steken:

Havermoutpap met kaneel en appel

Ingrediënten voor 1 persoon:

 • 50 gram havervlokken
 • 200 ml amandelmelk
 • 1 appel in blokjes gesneden
 • 1 theelepel kaneel, ½ theelepel gemberpoeder en een snufje zout

Bereiding:

 1. Verwarm de melk met de havervlokken, kruiden en de blokjes appel in een pannetje op middelhoog vuur en blijf roeren (ook goed over de bodem)
 2. Serveer de pap in een kom. Voeg eventueel een beetje honing toe.
Sandra Holleman Over de auteur

De eerste keren dat ik in aanraking met holistische therapie was voor mij een verademing. Het hielp het mij mijn trauma’s te verwerken, oude overtuigingen en patronen los te laten en ik kwam in contact met mijn lichaam, gevoel en intuïtie. Ik besloot om zelf Holistische therapie te studeren en volgde diverse cursussen op dit gebied. Sinds januari 2019 heb ik samen met mijn vriend een eigen praktijk waar we Reiki, massage en coaching aanbieden.

Website: https://www.syncingenergy.com/

Liefs Sandra Holleman

Nog geen reacties

  Laat een reactie achter