Menu
Spiritualiteit

Chakra 2: Omgaan met emoties en gevoelens

Chakra 2

Nadat ik in september het artikel chakra 1: Oefeningen voor meer zelfvertrouwen en balans heb geschreven gaan we nu door met chakra 2. Ook in dit artikel vind je een aantal praktische oefeningen.

Bij het tweede chakra staan de levensgebieden seksualiteit en emoties centraal. Omdat ik merk dat veel van mijn cliënten worstelen met het op een gezonde manier omgaan met emoties wil ik daar hier graag dieper op ingaan.

Verschil tussen emoties en gevoelens

Wat is nou het verschil tussen gevoelens en emoties? Emoties zijn verbonden met je instinct en je bekkengebied en ontstaan vaak door een bepaalde situatie (iemand doet bijvoorbeeld iets waar je boos of blij van wordt), waar gevoelens (bijvoorbeeld voor je relatie) dieper en gelijkmatiger zijn. Gevoelens zijn veel subtieler waar te nemen hebben te maken met je intuïtie (4e chakra), het aanvoelen van sfeer en het voelen van een klik of onverklaarbare afkeer zonder dat daar een directe aanleiding toe is.

Emoties zijn veel vluchtiger en krachtiger dan gevoelens; ze komen sneller op en zakken sneller weer weg (als je je er niet aan vasthoud). Emoties kun je zien als signalen die laten zien dat er iets in jou wordt getriggerd of geraakt. Emoties zoals woede, angst of verdriet zijn vaak heftig en voelen als iets wat je overkomt en waar je geen controle over hebt. Je kunt niet meer helder denken. Als je heel emotioneel bent is het vaak ook niet slim om belangrijke beslissingen te nemen. Je kunt er dan beter een nachtje over slapen. Het is ook goed om te weten dat je emoties (net als je gedachten) niet per definitie de waarheid zijn. Ze zijn op het moment dat je ze voelt wel jouw waarheid. Een bekend ezelsbruggetje om het onderscheid te maken tussen emoties en gevoel is het volgende: Je hebt gevoel. Emoties hebben jou.

De meest gezonde manier om met je emoties om te gaan is om ze toe te laten en te ervaren, zonder ze weg te drukken of in te grijpen. Dit is voor veel mensen heel moeilijk.  Emoties kunnen opkomen als een soort van golf maar als je er niet tegen vecht zijn ze snel weer verdwenen. Het wegdrukken of vasthouden van emoties heeft daarnaast op den duur gevolgen voor je gezondheid. Je raakt overbelast en uit balans en kunt daardoor lichamelijke klachten ervaren. Door emoties vast te houden raak je ook vaak mentaal uit balans, omdat er vaak een stroom van negatieve gedachten op gang komt.

Het is vaak nog best een uitdaging zijn om rust en balans te blijven ervaren. Vaak vecht je onbewust tegen je eigen emoties, schaamt je je voor bepaalde gedachten, behoeften of verlangens en negeer je je eigen creativiteit. Zo kun je vast komen te zitten en blokkeer je de energie die door je lichaam stroomt.

Tactieken om niet te voelen

Bij een heftige gebeurtenis doet het lichaam op de korte termijn wat op dat moment nodig is om te overleven en de situatie door te komen. Dat is de bekende Fight, Flight of Freeze reactie.

  • Vluchten (wegrennen, vermijden)
  • Bevriezen (tijdelijk verlamd zijn)
  • Vechten

Als je deze emoties op een later moment niet alsnog doorwerkt kunnen ze resulteren in:

  • je lichaam niet voelen (je rationaliseert je gevoel en wordt een wandelend hoofd)
  • je laten meesleuren in secundaire emoties, die je het gevoel geven goed bezig te zijn

Vergeet niet dat je lichaam bovenstaande tactieken gebruikt om te  overleven en dat het niet kunnen voelen bijna altijd onmacht is en geen onwil. Wees dus niet te streng voor jezelf. Als de emotie waar je naar wilt kijken te heftig is doe dit dan samen met een professional.

Je emoties onder de loep nemen

Je emoties zijn niets om voor je te schamen. Net zoals je niet je gedachten bent ben je ook niet je emoties. Je hebt je emoties. Emoties wijzen je enkel op iets wat in jou wordt getriggerd of geraakt.

Het verschil tussen primaire en secundaire emoties

Primaire emoties zijn simpelweg de eerste emoties die je waarneemt, bijvoorbeeld woede, angst, liefde of verdriet. Ze zijn een reactie op iets in de buitenwereld. Wat die situatie en die emoties met jou doen en wat deze vervolgens in je oproepen zijn secundaire emoties. Secundaire emoties zijn dus altijd een reactie als feedback van hoe je mentaal de situatie interpreteert.

Soms zit je vast in secundaire emoties. Dan is het de kunst om jezelf uit te nodigen naar de primaire emoties toe te bewegen om ze toch te voelen. Je kunt jezelf de volgende vragen stellen:

  • Is dit waar het in essentie om gaat of zit er nog een diepere laag onder?
  • Wat zijn emoties die lastig hanteerbaar voor me zijn?
  • Welke emoties wil ik vermijden omdat ze te heftig kunnen zijn?
  • Waar denk ik liever niet aan?
  • Waarom doet dat zo’n pijn?

Als je bovenstaande vragen stelt kun je voelen hoe je lijf reageert. Vaak voel je een zere plek in je lijf. Als je erbij kunt kun je je handen er liefdevol opleggen. Stuur vervolgens je ademhaling naar deze plek toe. Wacht en luister rustig naar je lichaam en kijk welk gevoel of welk inzicht naar boven komt. Geef jezelf toestemming dit te voelen. Zeg ja tegen dat wat je tegen komt.

Schrijfopdracht

Wat gebeurt er op dit moment in je leven waarvan je zou willen dat je het kon veranderen? Wat is jouw grootste bron van frustratie. Let tijdens het schrijven op de sensaties in je lichaam. Stem af op de delen die gevoelloos zijn, pijn hebben of bevroren zijn. Wat proberen ze je te vertellen? Wat heeft genezing, aandacht of verandering nodig?

Edelstenen die helpen bij het verwerken en accepteren van moeilijke emoties

De energie van edelstenen kan je helpen bij het verwerken en accepteren van moeilijke emoties.Je kunt jouw edelsteen naar keuze bij je dragen voor extra kracht of hem op een relevante plek neerleggen. Bijvoorbeeld onder je kussen of op je nachtkastje. Je kunt verbinding met een steen maken door hem tegen je hart te houden en de intentie (in dit geval emoties helpen verwerken of acceptatie) met de steen mee te geven. Mocht je een extra boost willen ervaren dan kun je gaan mediteren met jouw steen.

Hieronder 3 van mijn favoriete stenen die je op weg helpen bij lastige emoties.

Regenboog Obsediaan
Regenboog Obsidiaan is een sterk beschermende steen die je helpt om naar de diepste en donkerste plekken van je binnenste af te reizen en de emotionele trauma’s die ontstaan zijn in het verleden op een zachte wijze naar boven te halen zodat deze erkenning krijgen en opgelost kunnen worden. Hij helpt je ook om genetische patronen en karma op te lossen. Hij helpt je bij de reiniging van alle chakra’s om zo blokkades en verdichtingen weg te halen.

Pietersiet
Pietersiet helpt je in het maken van keuzes en je eigen weg te volgen. Hij helpt je om onverwerkte zaken uit het verleden (of uit vorige levens) los te laten en negatieve denkwijze, opgelegd door de ouders e.d., achter je te laten.  Pietersiet helpt je om afstand te nemen van belemmerende gedachten en patronen waardoor je inzicht en duidelijkheid krijgt in je huidig leven. Pietersiet bevordert en versnelt het opnemen van informatie en helpt je om geconcentreerd te werk te gaan.

Prehniet

Prehniet is een goede steen voor healers wegens zijn vermogen om jezelf en je omgeving te genezen. Hij geeft je inzicht en helpt je om het zelfverdegingsmechanisme los te laten door je verdrongen emoties en ervaring te helpen herinneren zodat je deze psychische bagage op kunt ruimen. Prehniet beschermt de aura en helpt je bij het visualiseren en mediteren. Prehniet heeft een sterke harmoniserende connectie met de natuur en stimuleert spirituele en persoonlijke groei.

Sandra Holleman Over de auteur

De eerste keren dat ik in aanraking met holistische therapie was voor mij een verademing. Het hielp het mij mijn trauma’s te verwerken, oude overtuigingen en patronen los te laten en ik kwam in contact met mijn lichaam, gevoel en intuïtie. Ik besloot om zelf Holistische therapie te studeren en volgde diverse cursussen op dit gebied. Sinds januari 2019 heb ik samen met mijn vriend een eigen praktijk waar we Reiki, massage en coaching aanbieden.

Website: https://www.syncingenergy.com/

Liefs Sandra Holleman

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter