Menu
Spiritualiteit

Chakra 1: Oefeningen voor meer zelfvertrouwen en balans

Aarden

Schenk me de kalmte om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen, moed om te veranderen wat ik wel kan veranderen en wijsheid om het verschil hiertussen te zien.”

Reinholt Niebuhr

Het eerste chakra gaat over het recht om te hebben, het recht om te mogen zijn. Het gaat erover dat je erop kunt vertrouwen dat jouw basisbehoeften die je nodig hebt om te overleven zoals voedsel, kleding, beschutting, warmte, medische zorg, een gezond milieu en lichamelijke aanraking worden vervuld.

Als deze eerste basisbehoeften worden bedreigd dan trekken mensen al gauw hun hele leven in twijfel. Maar iedereen is wel eens bang om ons geld, onze bezittingen, ons werk, onze relaties of liefde kwijt te raken. Ook zijn we regelmatig bang dat we tijd te kort komen om onze doelen te realiseren. Zodra onze basisbehoeften worden bedreigd of zodra je je zorgen gaat maken over de toekomst wordt het daarnaast ook steeds lastiger om te zorgen voor je jezelf en voor je lichaam. Als alles gladjes verloopt is het veel makkelijker stabiel in het leven te staan, dingen tot stand te brengen en gezonde keuzes te maken. Je hebt er kortom meer ruimte voor in je hoofd.

Vaak maken we ons echter onnodig zorgen. Zeker we leven in onzekere tijden, maar hoeveel zin heeft het ons zorgen te maken over onze toekomst? De angst die dit oplevert kan ook verlammend werken, waardoor je niet meer helder kunt nadenken en geen goede keuzes meer voor jezelf kunt maken. Vaak heb je in je jeugd of later in je leven tekorten ervaren en zijn deze zo in je geheugen geprent dat je je omgeving of situaties onnodig gaat controleren, om zo te voorkomen dat je de pijn die je toen had nooit meer hoeft te voelen.

In dit artikel geven we je 3 handvatten om steviger in je schoenen te staan en meer op jezelf te kunnen vertrouwen.

Aardingsoefening

Aarden is een term die veel gebruikt wordt binnen genezings en spirituele kringen, maar heeft toch voor iedereen een andere betekenis. In wezen betekent geaard aanwezig in je lichaam zijn, dat je bewust bent van je omgeving, en klaar bent voor wat er gebeurt. Er zijn veel verschillende manieren om te aarden, die er elk voor zorgen dat je makkelijk in balans blijft.

Een aantal manieren om te aarden:

  • Door meditatie, yoga en ademhalingsoefeningen te doen
  • Door te bewegen (wandelen, sporten) bij voorkeur in de buitenlucht
  • Door te tuinieren
  • Door aanraking, bijvoorbeeld door knuffelen of massage
  • Door stevig te gaan staan of zitten en je voor te stellen dat er wortels vanuit je voeten de grond in gaan
  • Door bewust met je aandacht naar je voeten te gaan. Hoe maken ze tijdens het wandelen contact met de aarde?

Een korte aardingsoefening voor iedere dag:

  1. Ga op een gemakkelijke stoel zitten met je rug tegen de leuning en je voeten op de vloer. Zorg ervoor dat je voeten en handen niet gekruist zijn.
  2. Sluit je ogen
  3. Adem een paar keer diep in en uit. Welke delen van je lichaam zetten uit? Welke niet?
  4. Laat via je ademhaling je lichaam bewust uitzetten zodat je zo diep mogelijk in je buik ademhaalt zonder dat het je moeite kost. Doe dit 2 tot 4 keer.
  5. Breng nu de aandacht naar je voeten op de vloer. Hoe voelen je voeten? Met welke delen van je voet maak je contact met de vloer?
  6. Breng vervolgens je bewustzijn naar je stuitje en visualiseer een koord van ongeveer 10 tot 15 cm. Stel je voor dat dit koord vanuit je stuitje helemaal naar het centrum van de aarde loopt, dus dwars door alle lagen van de aarde heen vind het zijn weg naar het midden van de aarde waar het zich eenvoudig verankert omdat het niet meer verder kan.
  7. Neem ongeveer een halve tot hele minuut om rustig te ademen en voel hoe de verbinding van het koord veranderingen in je lichaam en bewustzijn teweeg brengt. (als je de oefening vaker doet kun je dit sneller doen). Sommige ervaren dat delen van hun lichaam zwaarder worden en meer ontspannen. Sommige komen in contact met emoties of fysieke pijn. Dat is waarschijnlijk voor een deel de reden waarom je om te beginnen niet geaard was, aangezien het een natuurlijke eigenschap van mensen is om ongemakken te vermijden.
  8. Als je gewend bent aan het koord kun je het koord ook een heldere kleur geven zoals blauw, groen, geel, rood of paars. Kijk welke kleur op dit moment het prettigst bij jou voelt.
  9. Als je klaar bent met het aftasten van de kleuren bepaal dan die kleur die je op dat moment wilt en open je ogen.

Het aarden kan je een lichter en energieker gevoel geven en kan je meer zekerheid en vertrouwen geven in het dagelijks leven. Het aarden zal niet al je problemen of elke onplezierige toestand wegnemen, maar het kan je wel helpen om dingen sneller en makkelijker te verwerken.

Mantra’s die je dagelijks kunt gebruiken

Betrap jij jezelf regelmatig op zelfkritiek?

‘Wat ben ik weer dom bezig, waarom weet ik het nou nog niet.’ Veel mensen zijn heel streng naar zichzelf. Zo vertellen we onszelf vaak op allerlei manieren dat we niet goed genoeg zijn. Als je deze gedachte maar vaak genoeg herhaalt ga je er ook zelf in geloven. Het mooie is echter dat het omgekeerde net zo goed waar is. Tijd dus om je patronen om te draaien en jezelf te bemoedigen lief voor jezelf te zijn.

Wat zijn affirmaties

Affirmaties zijn positieve gedachten die je hardop (of in gedachten) uitspreekt. Het zijn korte zinnen over dingen die je graag wilt verankeren in jezelf. Je kunt het zien als het aanmoedigen van jezelf. De kracht van bemoediging en positiviteit is namelijk altijd sterker dan de kracht van negatieve gedachten.

Voorbeelden van mantra’s / affirmaties die passen bij het eerste chakra

  • Ik ben veilig
  • Ik heb alle vertrouwen en vaardigheden om te bereiken wat ik wil doen
  • Ik wordt gesteund bij al mijn keuzes in het leven om goed te doen en mijn innerlijke licht te delen
  • Ik geef mezelf de ruimte om fouten te maken.
  • Ik ben innerlijk zeker over het leven en kan veranderingen makkelijk aan
  • Ik ben dankbaar voor de ervaringen in mijn leven en de dingen die ik op dit moment in mijn leven heb
  • Ik voel me thuis waar ik ook ben
  • Ik ben ten goede aan het veranderen en ik ontwikkel mezelf
  • Ik adem diep, mijn ogen zijn zacht, ik ben in vrede
  • Ik heb innerlijke rust en controle over mijn leven
  • Ik vertrouw op de wijsheid van mijn lichaam
  • Ik hou van mezelf en vergeef mezelf
  • Ik ben sterk en benut mijn volledige potentieel elke dag
  • Ik voel me krachtig, sterk en fit

Belangrijk is dat wat je zegt ook echt geloofd. Je kunt bovenstaande affirmaties ook aanpassen of affirmaties maken die bij je passen. Je kunt affirmaties maken die beginnen met ‘ik ben’, maar als je dat nog niet geloofwaardig vindt dan kun je het opbouwen en beginnen met ‘Ik word’ of ‘ik ben bereid’. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met ‘Ik word steeds zekerder van mezelf’ en wellicht dat je daarna na een poosje kunt zeggen: ‘ik ben zeker van mezelf’.

Hoe werk je met affirmaties

  • Sluit je ogen voor een moment
  • Zeg de woorden zachtjes in je hoofd. Dit is het begin van positieve gedachten
  • Zeg het nu een paar keer in je hoofd met geloof en gevoel – nog steeds in gedachten. Meen het. Denk tegelijk aan iets van jezelf dat je leuk vindt.
  • Zeg het nu hardop. Als je durft: Sta voor de spiegel en kijk jezelf in de ogen aan terwijl je de affirmatie zegt.
  • Herhaal deze stappen zo vaak als voor jou goed voelt, maar probeer het minimaal dagelijks te doen.

Ademhalingsoefening

We doen het de hele dag door, maar vaak met te weinig aandacht. Toch is ademhaling een eenvoudige en snelle tool om weer dichter bij jezelf te komen.

Als je veel stress ervaart zijn we geneigd om het middenrif en/of de buikspieren aan te spannen, waardoor de adem vaak hapert, omhoog schiet of stopt. Dit gaat vaak onbewust. Als je stress ervaart in je lichaam of in je gedachten kun je je door je hiervan bewust te worden vaak weer langzaam zakken in je lichaam en ontspanning te ervaren.

De oefening

Haal een paar keer diep in door je neus en adem (het liefst) met geluid uit via je mond. Het kan zijn dat je gaat gapen, dat is goed, je lichaam laat hiermee spanning los. Onderdruk dit niet. Probeer vervolgens drie minuten lang zo langzaam mogelijk in en uit te ademen. Voel hierbij hoe je buik bij een inademing uitzet en hoe je bij een uitademing de lucht (en de spanning) weer langzaam loslaat via je mond. Als je voelt dat je ademhaling nog niet lekker stroomt dan kun je zachtjes een hand op je buik en/of een hand op je middenrif leggen. Vaak kom je hierdoor in een nog iets diepere ontspanning.

Wanneer?

Als je tijdens je dag merkt dat je spanning voelt in je lichaam, veel in je gedachten zit of als je merkt dat je emoties je overmeesteren dan kun je met je ademhaling weer terug komen in de ontspanning.

Sandra Holleman Over de auteur

De eerste keren dat ik in aanraking met holistische therapie was voor mij een verademing. Het hielp het mij mijn trauma’s te verwerken, oude overtuigingen en patronen los te laten en ik kwam in contact met mijn lichaam, gevoel en intuïtie. Ik besloot om zelf Holistische therapie te studeren en volgde diverse cursussen op dit gebied. Sinds januari 2019 heb ik samen met mijn vriend een eigen praktijk waar we Reiki, massage en coaching aanbieden.

Website: https://www.syncingenergy.com/

Liefs Sandra Holleman

1 Comment

Laat een reactie achter