Menu
Body & Mind

Ben je nu daar of hier?

Het kan heel fijn zijn om een doel voor ogen te hebben want zonder doel kan het voorkomen dat jij misschien wat gaat dwalen. Alleen wanneer jij je zo vasthoud aan een doel kan dit je reis ernaartoe gaan vertroebelen.

Een doel kan dienen als een richtingaanwijzer. Vanmorgen was mijn doel om de deur uit te gaan om te gaan hardlopen.

Op mijn pad kwamen er gedachten die mij in de weg zaten om echt te kunnen hardlopen.

Ik was thuis wat vergeten te delen wat ik niet los kon laten of misschien nog niet los wou laten.

Zo belde ik met de intentie om het te vertellen om het daarna los te kunnen laten, dacht ik.

“Dit is de voicemail van…” “Nee! Zucht”.

Ik koos ervoor om een spraakbericht te sturen zodat mijn gedachten daarin zaten en uit mijn hoofd waren. Daarna probeerde ik de draad weer op te pakken met hardlopen en mijn gedachten als wolken voorbij te laten gaan.

Tot ik ineens een eekhoorntje zag die ik één keer eerder in dat gebied had gezien. Wauw. Wat een cadeau. Het gevolg hiervan was dat ik stil ging staan om ervan te genieten. Dit terwijl ik als doel hardlopen had, daarmee helpt stilstaan niet echt.

Misschien herken je het dat jij je blik op oneindig hebt zoals ik dit met hardlopen had. Dat jij bijvoorbeeld aan het einde van de dag als doel hebt dat jij je huis spik en span hebt. (Gezond) eten op tijd klaar hebt staan zodat jij in de avond nog tijd hebt om te doen waar jij zin in hebt. Zoals wandelen, dat boek te lezen of quality time samen hebt als de kinderen op bed liggen. Wat het dan ook maar is wat jij als doel voor ogen hebt.

Geniet van de reis ernaartoe

Tijdens het hardlopen kreeg ik het inzicht dat het er helemaal niet toe doet óf ik daadwerkelijk mijn doel met het beeld van het hardlopen haal. Het belangrijkste voor mij was dat ik kan genieten van de reis ernaartoe.

Dit is dan ook wat ik jou als lezer met liefde wil delen.
Als mens vergeten we weleens dat we een onderdeel zijn van een groter geheel en dat alles dan ook heel anders kan uitpakken dan je vooraf in gedachten hebt.

Daarbij verwijt jij jezelf “zie je wel ik had eerder moeten beginnen met koken dan had ik meer rust gehad voor een gezondere maaltijd” of “als ik nu niet stil was blijven staan bij die eekhoorn dan was het hardlopen misschien wel beter gelukt” etc. Terwijl dit natuurlijk helemaal niet eerlijk is!

Nadat jij ervaart dat een doel een richtingaanwijzer mag zijn en jij mag en kán genieten van de reis ernaartoe zal je vele mooie dingen kunnen gaan zien.

Kunnen we niet een dag een dier zijn?

Wanneer je naar dieren kijkt geloof ik dat wij als mens hier nog veel van kunnen leren. Een dier denkt niet zoals wij mensen denken. Heb jij een huisdier? Neem deze eens in gedachten, heb jij er geen denk dan aan eens aan een (huis)dier, misschien van vroeger of gewoon een dier die je nu als eerste te binnenschiet. Er is geen goed of fout!

Oke klaar?

  • Denk aan het dier
  • Zie het dier helemaal voor je
  • Beeld je in wat het dier aan het doen is
  • Kijk vanuit de ogen van het dier naar het leven
  • Neem waar wat je allemaal ziet
  • Wat valt je op?

Het dier is niet bezig met “als mijn baasje straks thuiskomt dan krijg ik een aai of een snoepje.” Of “wanneer ik op het aanrecht spring dan word ik er weer afgehaald of krijg ik een tik.”

Nee. Het dier springt op het aanrecht omdat het daar wat heeft gezien of geroken wat NU interessant is. Bij het zien of horen van de komst van het baasje is het besef dat dit NU gebeurd. Hij leeft volledig in het NU.

Zoals kinderen zo mooi kunnen vragen: “Hoe laat komt papa thuis?” of “Hoelang duurt het nog voordat mama er weer is?” hebben we als mens een tijdsperspectief en een ander vermogen in ons brein.

Dit heeft overigens zo zijn voor én nadelen.

Dit is jou vast ook weleens overkomen!

Hoe fijn is het dat je jouw leven zo kan vormgeven. Wanneer je een idee hebt kan je dit als je wilt maken. Verzin het en het kan ergens geleerd al dan gecreëerd worden.

Echter kan ons brein ons ook goed uit het NU halen. Met ons lijf ben je aanwezig in de huidige situatie terwijl je met jouw hoofd met een boodschappenlijstje bezig bent.  

Je herkent het vast wel dat je bijvoorbeeld de deur of fiets op slot hebt gedaan en nadat je weg bent ineens twijfelt. Heb ik het nu wel op slot gedaan?

Of dat dit -in een andere vorm anders dan iets op slot doen- voor jou van toepassing is.

Vanuit een automatisme heb jij deze handeling gedaan als een routinematige handeling.

Jouw lichaam heeft deze handeling verricht zonder dat JIJ er zelf echt bewust van bent geweest.

Het moment dat jij erover nadenkt of je het daadwerkelijk hebt gedaan is hét moment dat je weer in verbinding met jezelf komt. Daarvoor was jij er wel alleen niet in het hier en NU want als mens zijn we er goed in geworden “daar” te zijn. Alleen wanneer je daar bent ben jij niet hier en zal je niet alles mee krijgen. Er zal een deel langs je heen gaan.

Kijk naar het voorbeeld. Je zal er een deel van hebben meegekregen want je weet dat je de deur dicht hebt gedaan en/of bij de fiets bent weggelopen. Alleen weet jij niet meer of je het nu wel of niet op slot hebt gedaan omdat je dat niet bewust hebt meegekregen. Jij bent toch echt degene die hem al dan wel of niet op slot hebt gedaan.

Je bent er en je bent er niet.

Sinds het werken met reiki wat staat voor universele levensenergie merk ik dat ik veel meer in het hier en nu ben. Nog steeds vergt het aandacht omdat het voor mij een hele reis is geweest om vanuit mijn hoofd naar mijn hart te zakken. Om te reizen naar een verbinding tussen mijn hoofd en hart en in het hier en nu te leven.

Het is zo waardevol en onbetaalbaar om de energie weer te voelen stromen. Verbinding met jezelf te ervaren en je durven overgeven aan het NU en ontspanning te ervaren.

Ik wens jou een fijne reis toe.

Let op, vergeet niet te genieten van de reis die je aan het maken bent, kijk soms stiekem af van hoe een dier in het NU leeft en blijf een doel slechts als stip op de horizon zien als een richtingaanwijzer.

Eline Spanhak Over de auteur

Eline Spanhak is coach en energetisch behandelaar in haar eigen Praktijk Your Innerlight. Haar missie is om jou je eigen licht weer te laten vinden zodat je optimaal kan gaan stralen. Door haar holistische kijk is Eline als een fakkel die jouw pad verlicht. Ze maakt gebruikt van universele levensenergie ook wel gekend als Reiki en Energie is overal, kent geen grenzen en is er voor iedereen dus ook voor jou. Voel je weer vrij om te stralen.

Website: http://www.yourinnerlight.nl/

Liefs Eline Spanhak

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter